Met de auto door de prut naar de hunebedden-tijd

De zandweg naar de vijf hunebedden van Bronneger loopt door een magnifiek, kleinschalig landschap. De oeroude grafkeien liggen niet ver van de weg, tussen de bomen....

De stem en het apparaatje zijn van de OerTour, een audiovisuele manier om het publiek rond te leiden door prehistorisch Drenthe. Het computertje is te huur bij het Hunebed Centrum in Borger en het Drents Museum in Assen.

Zeventien gesproken teksten bevat het, over even zovele plekjes ten noorden van Borger. Met beelden op een schermpje.

Het gaat niet alleen over hunebedden. Aan het eind van een smal weggetje – verhard maar vol prut dat van landbouwvoertuigen is gevallen – liggen bijvoorbeeld tientallen grafheuvels stil en sprookjesachtig tussen de bomen van het Tumilibos. De heuveltjes zijn tweeduizend jaar oud, meldt de OerTour en ze bedekken de as van doden die ter plekke zijn gecremeerd.

Er zijn honderden grafheuvels in Drenthe, want daar zijn drieduizend jaar lang, tot het begin van de jaartelling, menselijke resten onder heuveltjes begraven.

Je kan op de route nog veel meer van die bulten zien: op het Balloërveld en in het archeologisch reservaat Kniphorstbos, en er zijn – meldt het apparaatje – veel grafgiften in ontdekt, van bronzen armbanden (vrouwen) tot pijlpunten (mannen). Niet altijd bedekten ze as; er werden ook onverbrande lijken in begraven.

Ik heb de OerTour opgehaald in Borger, bij het Hunebed Centrum. Daar begint de tocht met een mooie tentoonstelling over het leven van de hunebedbouwers, het Trechterbekervolk van rond 3200 voor Christus. Vitrines vol trechterbekers uit hunebedden tonen waaraan dit volk zijn naam dankt.

Aan de hand van een schriftelijke routebeschrijving voert de tocht urenlang door binnenlanden van Drenthe waar je normaal gesproken niet gauw komt. Over weggetjes die soms flink wat van de auto vergen.

Op enkele plaatsen kun je de wagen laten staan en wandelingen maken, langs hunebedden en grafheuvels, maar ook langs celtic fields – resten van vierkante, prehistorische akkertjes – en karrensporen uit de Middeleeuwen. En overal dist de OerTour anekdotes op over bijvoorbeeld de opgravingen in de hunebedden en de betekenis van grafheuvels voor de levenden in vroeger eeuwen.

Juist ook deze bijzonderheden maken van de OerTour een instructieve kennismaking met het stokoude Drenthe, met de resten daarvan in landschappen die vaak nog aan die lang vervlogen tijden doen denken. En de verzorging van de tour-spullen is goed. Het apparaatje hapert niet en is makkelijk te bedienen. Je krijgt er een koptelefoon bij (niet echt nodig) en een kabeltje waarmee je het computertje kan opladen in de auto (misschien nodig).

Behalve de routebeschrijving ontvangt de huurder twee kaarten met de beschreven plekken erop. Een ervan toont ook de soortgelijke tour in het aangrenzende Duitse Emsland, verkrijgbaar in het stadje Meppen. Beide tours zijn zowel in een Nederlands- als een Duitstalige versie gemaakt.

Het enige nadeel van deze tocht is dat je na de lange reeks hunebedden en grafheuvels wat hunebed- en grafheuvelmoe wordt. Anderzijds: in Egypte word je tempelmoe, en dat weerhoudt ook niemand ervan daar uitgebreid te gaan kijken.

Eric Hendriks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden