Mens beleeft religie steeds weer opnieuw

Al maandenlang staat het boek Het verhaal gaat... van dominee Nico ter Linden hoog op de bestsellerslijsten. In gewone-mensentaal worden daarin oude bekende bijbelverhalen verteld....

Het Gerucht. Nederland 1, 22.53 uur.

In de beweging van vernieuwing heeft de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) altijd voorop gelopen. Die moderne reputatie doet ze nu opnieuw eer aan met de nieuwe serie Het gerucht, een cultureel en religieus magazine, dat op de late donderdagavond in voorlopig tien afleveringen wordt uitgezonden. Bij gebleken succes krijgt de serie een vervolg.

De eerste aflevering sluit qua vorm aan bij wat elders op de buis bij de meer wereldse omroepen al langer is te zien. Veel korte shots en verspringende camerastandpunten. Alleen met deze verschillen: de kleuren van de IKON zijn veel zachter, zoals past in een beschouwelijk programma.

Daarnaast zien de hoofdpersonen er veel 'gewoner', dat wil zeggen, niet bijzonder opgemaakt of aangekleed uit, wat in videoclips meestal wel het geval is. Eigenlijk gaat Het gerucht over gewone mensen, over hun leven van alledag en hun religieuze beleving. Misschien zijn ze in hun uitstraling zelfs wel een beetje burgerlijk te noemen.

Maar ook daarin valt een zekere vernieuwing te onderkennen. Het is bijvoorbeeld zo dat een van de onderwerpen van het programma zich afspeelt in De Melkweg in Amsterdam, een gebouw dat begin jaren zeventig nog argwanend in het oog werd gehouden door politie en daarmee ook door de kerk. In die tijd was luisteren naar Aart Staartjes, die voor de IKON in Woord voor Woord bijbelverhalen op een 'andere' manier vertelde, geoorloofd. Maar in de hippe Melkweg hadden jongeren toch weinig te zoeken, meenden officiële vertegenwoordigers van de kerk.

Nu is diezelfde kerk nadrukkelijk in dat gebouw aanwezig, omdat er een tentoonstelling over engelen wordt gehouden en zag de Gerucht-redactie onder leiding van Mary Michon er aanleiding in om mensen juist daar te laten vertellen over de wijze waarop zij uiting geven aan hun religieuze verbeelding. Dat varieert van een mevrouw die in telepathisch contact staat met aartsengel Michaël, via de filosofische dichteres Renée van Riessen tot mediëvist Herman Pleij, die doodleuk vertelt dat veel christelijke feestdagen in feite bovenop heidense rituelen zijn 'geplakt'.

Om het verband met de traditionele kerk niet helemaal te verliezen, wordt er ook aandacht besteed aan de prekenwedstrijd die het dagblad Trouw heeft uitgeschreven. De wijze waarop dat gebeurt is overigens ook modern, want zeer persoonlijk. De camera volgt deelnemer ds. Anna Helmers uit Assendelft, en de wijze waarop de selectie van haar inzending tot stand komt.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.