Meldingsplicht voor veearts bepleit bij ontdekking zoönose

AMSTERDAM - Er moet een meldingsplicht komen van veeartsen aan de GGD wanneer zij in een stal zoönose constateren, een dierziekte die op mensen overdraagbaar is.

Een veearts aan het werk. © ANP

Met een meldingsplicht kunnen sneller op lokaal niveau maatregelen worden genomen om te voorkomen dat een besmettelijke dierziekte zich uitbreidt en epidemische vormen aanneemt, zoals met de Q-koorts is gebeurd.

Reactie Q-koortsrapport
Dat stelt GGD Nederland, de vereniging van alle GGD's in Nederland. Het is een van de aanbevelingen die GGD Nederland begin volgende week samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar de Tweede Kamer zal sturen. Het is een reactie op het onderzoeksrapport van de commissie-Van Dijk over de Q-koorts , dat afgelopen maandag is gepresenteerd.

De GGD's onderschrijven de conclusies van de onderzoekscommissie. Maar ze tekenen wel aan dat Van Dijk vooral heeft gekeken naar het landelijk beleid, zoals de bestaande kloof tussen de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid. De directe aanpak op lokaal en regionaal niveau komt er wat karig van af. De GGD's menen dat op dat niveau de meeste winst is te behalen, zoals meer communicatie tussen dieren- en huisartsen.

Geen meldingsplicht
Er bestaat geen meldingsplicht voor veeartsen. De regionale gezondheidsdiensten constateren in het veld dat er 'een schot' tussen dierenartsen aan de ene kant en huisartsen en GGD-artsen aan de andere kant. 'Een dierenarts heeft natuurlijk een ander, veterinair belang. Hij is afhankelijk van de boer, die hem betaalt. Maar voor de volksgezondheid zou het heel goed zijn als hij het aan ons zou melden wanneer hij een dierziekte aantreft die ook voor mensen besmettelijk is', zegt Clementine Wijkmans, teamleider en arts infectieziekten van de GGD Hart voor Brabant.

'Er moet een einde komen aan de verzuiling tussen de dieren- en de mensenkant, juist ook op regionaal niveau', meent haar collega Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg. Oost-Brabant en Zuid-Limburg zijn de regio's waar de Q-koorts het hardst heeft toegeslagen. De meldingsplicht zou niet alleen voor Q-koorts, maar voor alle zoönosen moeten gelden.

Meer samenwerking
De gezondheidsdiensten in beide regio's hebben zelf al initiatieven genomen om tot meer samenwerking te komen tussen specialisten aan de veterinaire kant en die op het gebied van volksgezondheid. In Brabant is een jaar geleden het 'kennisnetwerk zoönosen' opgericht, waaraan behalve huisartsen, specialisten en GGD-artsen ook veterinaire deskundigen meedoen. 'Het is een platform voor onderzoek, scholing en beleid', aldus Wijkmans.

Dat is een begin: 'Ze moeten elkaar leren kennen.' Zij breekt een lans voor meer en snellere uitwisseling van informatie tussen dierenartsen en 'mensenartsen'. Nu krijgen huisartsen patiënten op het spreekuur met klachten die uiteindelijk zijn te herleiden op een virusinfectie door een dierziekte. Door gebrek aan communicatie gaat veel kostbare tijd verloren.

De GGD in Zuid-Limburg heeft aan het ministerie van Volksgezondheid een concreet plan voorgelegd om een regionaal alarmeringssysteem voor zoönosen in te voeren. Het is 'een intelligente website' waarop dierenartsen, huisartsen en andere specialisten snel informatie kwijt kunnen die ook voor anderen te lezen zijn. De subsidie-aanvraag is echter afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden