Meivuur

Deze week worden op tal van plaatsen in het land vuren ontstoken. Niet alleen paasvuren zijn een traditie, er zijn ook 30 aprilvuren en 1 meivuren....

Maar op Terschelling wordt al twee weken gesjouwd met afval. In ieder dorp duwen kinderen karren vol takken, planken en ander afgedankt goed (organisch materiaal mag, zo staat het op strenge borden) de polder in naar de eigen meihoop. Op 1 mei gaat 's avonds om zeven uur de fik erin.

Veel kinderen treffen thuis al voorbereidingen. Aan lange stukken ijzerdraad prikken ze een aardappel, en die gaan het vuur in. Maar heel wat aardappels zullen nooit gaar worden. Als ze maar flink zwart worden, want elkaar met zo'n geblakerde aardappel achterna zitten om die een ander in het gezicht te wrijven is eigenlijk het allerleukst.

Als je die aardappel wél wilt opeten, moet die in (ingevet) aluminiumfolie verpakt worden. In menige fietstas zit een busje zout om de gepofte aardappel wat meer smaak te geven. Er zou ook een bakje zure room of yoghurt met gesnipperde bieslook in kunnen zitten. En ook nog kaviaar? Volgens Truman Capote de enige manier om aardappels te eten; en dan moet er ijskoude wodka bij gedronken worden.

Een aardappel kan ook gevuld worden. Met een appelboor is genoeg ruimte te maken voor een knakworstje. Die knakworstjes kunnen ook in een voorzichtig uitgehold puntbroodje gestopt worden, en kaas kan daar ook nog wel bij. Dit weer in folie en dat weer aan het ijzerdraad.

Vuurtjes stoken heeft iets romantisch. Het hoort bij kamperen. 'In hete as gepofte aardappelen zijn heerlijk; jammer daarom dat er maar weinig gelegenheid is om vuurtjes te stoken die hete as leveren. Maar als u de kans krijgt mag u hem - al was het maar om der wille van de kinderen - niet voorbij laten gaan', verzucht de auteur van Eigen potje buiten koken, een alweer oud kampeerkookboekje van de ANWB.

Kinderen vinden het ook heerlijk, melden auteurs van barbecueboekjes met grote stelligheid, om marshmellows in het vuur te houden tot die zwart beginnen te worden. Een kleverig geklieder, maar daarom misschien des te aantrekkelijker.

Zo'n enorme meihoop brandt lang. Degenen die dat in de gaten willen of moeten houden, kunnen hun voordeel doen met wat een lezer alweer jaren geleden aanraadde. Leg een banaan met schil en al in het nasmeulende vuur. Keer hem af en toe om en laat hem liggen tot die er 'zwart en verrot' uitziet. Snijd de banaan dan 'in de binnenbocht' open en lepel hem uit. Wat slagroom en een scheutje Cointreau maakt het af.

Yvonne Gnirrep

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden