ProfielMeghan Markle

Meghan Markle, een frisse wind in The Firm

Ze is Amerikaans, feministisch, gescheiden en kind van een zwarte moeder. De aanstaande echtgenote van prins Harry brengt nogal wat veranderingen mee voor het Britse koningshuis. In het verleden liep zoiets niet altijd goed af.

Meghan Markle. Beeld AFP
Meghan Markle.Beeld AFP

De vruchtentaart? Waar is de torenhoge vruchtentaart, gevuld met brandy? De gasten bij het koninklijke huwelijk tussen de Britse prins Harry en de Amerikaanse Hollywood-actrice Meghan Markle zullen het vandaag moeten doen zonder de traditionele bruiloftstaart. In plaats van de fruitcake – een scheldwoord binnen progressieve kringen – krijgen ze een citroen- en vlierbessencake die bereid is door een banketbakkerij in de Londense hipsterwijk Hackney.

In een koninkrijk dat geobsedeerd is door bakprogramma’s op de televisie bestaat er geen beter symbool voor de bescheiden paleisrevolutie die Markle veroorzaakt. De 36-jarige ster uit de advocatenserie Suits is in alle opzichten een opmerkelijke aanwinst voor The Firm, zoals de Britse koninklijke familie wordt genoemd. Rachel Meghan Markle is a) Amerikaans, b) dochter van een zwarte vrouw, c) afkomstig uit het lagere segment van de middenklasse, d) een actrice, e) gescheiden, f) ouder dan de prins, en g) een feministe.

Het vormt een fascinerend contrast met haar aanstaande schoonzus. De hertogin van Cambridge, voorheen bekend als Kate Middleton, is afkomstig uit de Engelse middenklasse, speelt hockey en is tevreden met een rol achter de paleispoorten, waar ze haar handen vol heeft aan het opvoeden van haar drie kinderen.

Er zijn de afgelopen tijd historische vergelijkingen getrokken, bijvoorbeeld met Wallis Simpson, over wie vorig jaar een film en een boek zijn uitgebracht. Het verlangen om te trouwen met deze gescheiden Amerikaanse noopte koning Edward VIII er in 1936 toe het koningschap op te geven. En een onmogelijke liefde voor een gescheiden man, de stalmeester van haar vader George VI, zorgde in de jaren vijftig voor liefdesverdriet bij prinses Margaret, Harry’s oudtante.

Argwaan bij de oude garde

De kans dat Meghan een frisse wind laat waaien door de paleizen, heeft tot argwaan geleid bij de oude garde, die zich herinnert hoe de frisse winden van Diana Spencer en Sarah Ferguson veranderden in tornado’s.

Ondanks deze voorgeschiedenis is Markle met open armen ontvangen door de Windsors. Reeds kort na de verloving van ’s werelds meest begeerde vrijgezel kreeg ze een uitnodiging om de feestdagen door te brengen in Sandringham, het winterverblijf van de koningin. Een foto van William, Kate, Harry en Meghan die op Eerste Kerstdag lachend naar de kerk lopen, ging de wereld over. De Fab Four, zo werden ze genoemd, The Beatles van de monarchie.

De rol van haar leven

Dat was het begin van een heuse Meghanmania. Na jarenlang de zelfverzekerde advocate Rachel Zane te hebben gespeeld in Suits, waar ze heel toepasselijk afscheid nam met een huwelijk, was Markle nu klaar voor de rol van haar leven.

Dat de acceptatie zo makkelijk verliep, had allereerst te maken met het feit dat de twee, die elkaar voor het eerst hadden gezien tijdens een blind date in de club Soho House en verliefd werden onder de sterrenhemel van Botswana, simpelweg van elkaar houden. Voor de Windsors, die de laatste decennia geplaagd zijn door scheidingen, is het bovendien een kans om te laten zien hoe ze met hun tijd meegaan. In de kerk van Windsor Castle zal Harry een ring, gemaakt van Welsh goud, om de vinger doen van een vrouw die niet alleen afstamt van de Schotse koning Robert the Bruce, maar ook van slaven die werkten op de katoenplantages.

Markle is een ambitieuze vrouw, die als kind racisme heeft ondervonden. Op school moest ze ooit een hokje aanvinken om aan te geven tot welk ras ze behoort, om te ontdekken dat er niet in het optie ‘gemengd’ was voorzien. ‘Voortaan moet je je eigen hokje maken,’ adviseerde haar vader.

Op school behoorde ze altijd tot de beste leerlingen, anders dan haar nieuwe echtgenoot, en toen ze 11 was schreef ze naar Procter & Gamble om te klagen over een seksistische reclame, met voor de zekerheid een kopie naar first lady Hillary Clinton. Voor ze eindelijk een acteerrol kreeg, in een ziekenhuissoap, verdiende ze haar geld met het inpakken van cadeautjes en kalligraferen van huwelijksuitnodigingen.

Ze is vergeleken met Grace Kelly, de actrice die prinses werd, en met het streberige personage Becky Sharp uit Vanity Fair, maar haar voorbeeld is Angelina Jolie, en het is haar wens om haar nieuwe rol, die in zekere zin ook een acteerrol is, te gebruiken om zich in te zetten voor een betere wereld, of het nu gaat om seksegelijkheid of schoon water in Rwanda.

Special relationship

Het schept een special relationship met Harry die, na een wat onstuimig leven te hebben geleid, veel van zijn tijd besteedt aan goede doelen, in zijn geval het helpen van gehandicapte oorlogsveteranen en jongeren met geestelijke problemen.

Indachtig de filantropische instelling van bruid en bruidegom is huwelijksgasten gevraagd in plaats van cadeaus gul te geven aan goede doelen. Het is, naast het aansnijden van een hipstertaart, een van de vele kleine veranderingen in vergelijking met de ceremonie bij Kate en William, zeven jaar geleden.

Zo zal voor het eerst een vrouw, lanskorporaal Kate Sandford van de Household Cavalry, op de trompet blazen als de bruid arriveert, hetgeen aansluit bij Meghans feminisme. Door de bruiloft op zaterdag te houden in plaats van een speciale vrije dag en geen politici uit te nodigen willen Harry en Meghan hun huwelijk zo gewoon mogelijk houden.

Maar gewoon zijn deze geliefden allesbehalve.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden