Meeste ouders malen niet om wantoestanden in Bossche crèche Moeder: 'Ik ben ook ongediplomeerd'

De vroege maandagochtend bij de in opspraak geraakte crèche 't Kinderhof in Den Bosch biedt raadselen. Alsof de plaatselijke GGD geen vernietigend rapport heeft uitgebracht waarin de crèche 'onveilig, onhygiënisch en pedagogisch onverantwoord' wordt genoemd, brengen vaders en moeders hun baby's, dreumesen en kleuters vrolijk koutend naar binnen....

Van onze verslaggever

Frank Poorthuis

DEN BOSCH

Eenmaal weer buiten groeit de ouderlijke verontwaardiging wel snel tot grote hoogten, maar ze zaait alleen nog meer verwarring. Want in korte tijd vormt zich een groepje van vaders en moeders dat het hartstochtelijk opneemt vóór 'tante Wil en ome Joop'. Zo noemden hun kinderen het echtpaar dat de directie over 't Kinderhof voerde en dat zich nu als gevolg van alle commotie heeft teruggetrokken.

Tante Wil, die volgens het GGD-rapport een dominante persoonlijkheid is, ongediplomeerd als kleuterleidster optrad, geen tegenspraak duldde op haar pedagogische visie en slechts een minimale verzorging van kinderen toeliet. Tante Wil, die leidsters opdroeg baby's vooral niet te verwennen en geen huilende kinderen te troosten 'omdat ze anders voortdurend getroost moeten worden'. Die tante Wil dus, zegt moeder M. van de Aarssen die net haar dochter weer aan de zorgen van 't Kinderhof heeft toevertrouwd, die zou je hooguit een kordate tante kunnen noemen.

'Ja en wat is er eigenlijk tegen dominant?' vraagt moeder J. Nederlof zich af. 'Als het je niet bevalt kun je toch een andere crèche zoeken.'

Een ander: 'En wat geeft het nou dat tante Wil ongediplomeerd is? Ik ben toch ook ongediplomeerd moeder'

'Ik breng mijn kinderen al drie jaar hier', zegt vader H. Ebskamp. 'In dat rapport van de GGD worden zaken volledig uit hun verband gerukt.'

'Hier wordt een persoonlijke vete uitgevochten van iemand die het hier kennelijk niet naar zijn zin heeft gehad', denkt vader H. Hillenaar. 'Er zal best wat zijn gebeurd, maar dit is belachelijk.'

Ebskamp: 'Onhygiënisch? Ik durf hier van de vloer te eten.'

Hillenaar weer: 'Gut, de tandenborstels staan verkeerd in de rekken. Wat erg! Dat staan ze bij mij thuis ook. We mochten de babykamer niet in, las ik. Ik heb daar met een videocamera rondgelopen.'

'Mijn kind gaat hier elke dag juichend naar binnen', valt moeder Van de Aarssen weer in. 'Die van mij is drie jaar oud', vertelt Nederlof. 'Ze kan goed praten. Als ze geslagen zou worden, zou ze me dat echt wel vertellen'.

Deze ouders staan niet alleen. Van de 120 ouderparen die een of meer kinderen hebben ondergebracht bij 't Kinderhof, hebben er 83 de Bossche wethouder R. Rottier in een petitie verteld dat zij wél tevreden zijn over de zorg die daar geboden wordt.

'Selectieve perceptie', is de omschrijving die Rottier heeft voor het gedrag van deze ouders. 'Ze willen en kunnen het niet zien.' Voor Rottier staat vast dat het onderzoek van de GGD naar waarheid is opgemaakt. Er is geen twijfel mogelijk over de conclusies. 'De situatie was onacceptabel.'

Wie het uitvoerige rapport van de GGD leest, zal hem waarschijnlijk gelijk geven. De GGD was zich bewust van het feit dat er twee kampen bestaan binnen de oudergroep. Daarom heeft ze interviews gehouden met twee ouderparen uit elke groep en met twee willekeurig gekozen ouders.

Daarnaast zijn niet alleen drie ex-leidsters, maar ook drie huidige leidsters ondervraagd en is op twee momenten een onverwachte steekproef gedaan naar hygiëne en veiligheid binnen de crèche.

Er was op die momenten een soms ernstige overbezetting van kinderen en vaak waren veel te weinig gediplomeerde leidsters aanwezig - soms wel acht. In 't Kinderhof hangen brandblussers die al vier jaar niet gecontroleerd zijn.

Dat de tandenborstels verkeerd aan de muur hangen en dat een verboden schoonmaakmiddel (Dettol) gebruikt wordt, zou geen gemeente in rep en roer brengen. Maar er zijn in de crèche ook kindonveilige vertrekken aangetroffen.

De kinderen slapen in stapelbedden, wat door deskundigen wordt afgeraden. En de rust- en slaapruimte voor peuters is een niet geventileerde badkamer.

Maar het is vooral de pedagogische visie van de directrice, of liever

het ontbreken daarvan, die onomstotelijk vastgesteld lijkt. Tante Wil vond dat kinderleidsters en kinderen zich niet aan elkaar mochten hechten. Ze was voorstander van een harde aanpak van lastige kinderen: die werden apart gezet in een kamertje.

Slechts als de directrice afwezig was, durfden leidsters kinderen wat meer aandacht en liefde te geven. Als ze daar al tijd voor hadden, want door een gebrek aan gediplomeerde leidsters was de werkdruk in 't Kinderhof hoog. Kinderen tot één jaar verbleven vaak de meeste tijd van de dag in bed.

Een oud-stagiaire vertelde de GGD dat ze heimelijk 'getimed' was bij het verschonen van een baby om te controleren of ze geen tijd verspeelde. Om tijd te sparen, werden baby's in de kindercrèche ook liggend op hun rug gevoed met het flesje op een handdoek. Voor het boertje werden ze op hun buik gelegd.

Hoewel liefdevol anders is, kan tante Wil zelfs na dit rapport bij sommige ouders nog niet stuk. De GGD interviewde een moeder die geen moeite had met het voor straf apart zetten van een huilende baby in een afgesloten badkamer: 'Dat moet je wel met zoveel kinderen om je heen.'

Een ander zei onomwonden: 'Ik sta achter de strakke, stevige aanpak.'

In 't Kinderhof zal die evenwel niet lang meer gelden. De gemeente geeft de nieuwe directie een maand om de situatie te veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden