Meeste jonge Chinezen sterven door zelfmoord

SHANGHAI Lu Lu – de naam is verzonnen, ze wil anoniem blijven – was een middelmatige studente op een van Shanghais universiteiten....

Ze trok zich op aan haar verloofde, een succesvolle jonge zakenman. Ze zouden trouwen, maar toen hij het vlak voor de grote dag plotseling uitmaakte, voelde ze de grond wegzinken. Op haar kamer op de universiteitscampus nam ze een overdosis slaappillen.

Met Lu Lu liep het goed af: ze werd net op tijd bewusteloos aangetroffen door studiegenoten. Ze heeft een nieuwe liefde gevonden, met wie ze onlangs trouwde. Voor duizenden van haar leeftijdsgenoten loopt het echter niet goed af.

Zelfmoord gebeurt in China de laatste jaren meer dan ooit. Het is de belangrijkste doodsoorzaak geworden onder jongeren tussen 15 en 34 jaar, aldus de gezondheidsdienst van Peking.

En de slachtoffers zijn niet alleen goed opgeleiden die de prestatiedruk van een ongekend snel moderniserende Chinese samenleving niet aankunnen. Ook onder laaggeschoolde vrouwen op het platteland is het een plaag.

Voor veel Chinezen is het verschijnsel nog taboe: een schande voor de familie waar je maar beter over kan zwijgen. Maar langzaam komt daar verandering in.

Volgens de Global Times, een nieuwe Engelstalige staatskrant uit Peking, is zelfdoding landelijk doodsoorzaak nummer vijf. Wereldwijd zou een kwart van alle gevallen in China gebeuren. Er is zelfs een brug over een grote rivier in een stad in het zuiden die de bijnaam ‘zelfmoordbrug’ verwierf, omdat er het afgelopen voorjaar zeker tien mensen vanaf sprongen. De autoriteiten besloten de hekken met vet in te smeren om het moeilijker te maken eroverheen te klimmen.

De moderne prestatiemaatschappij brengt volgens de Global Times ‘geweldige druk en verwarring’ teweeg, die de Chinese samenleving ‘nog nooit’ heeft meegemaakt. De krant verzwijgt daarbij de zogeheten Culturele Revolutie, een periode van chaos en onderdrukking die duurde van 1966 tot 1976.

Toen beleefde China ook een zelfmoordpiek: vele duizenden maakten een eind aan hun leven om te ontsnappen aan de terreur van Mao’s rode gardisten. De nieuwe zelfmoordgolf lijkt op die in Japan, waar tal van jonge mensen ook niet op kunnen tegen de grote druk in delen van het moderne Azië om de beste te zijn. Preventie en opvang staan in China echter nog in de kinderschoenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden