Meerderheid drugsautoriteit VS was tégen lustpil voor vrouwen

De meeste experts van de Amerikaanse drugsautoriteit FDA waren tegen de komst van Addyi, de lustopwekkende pil voor vrouwen. De drie medische en de twee farmaceutische beoordelaars stemden allen tegen. Ze werden overstemd door hun divisiedirecteuren.

Margreet Vermeulen
null Beeld epa
Beeld epa

Dat schrijft het medische tijdschrift JAMA in een hoofdredactioneel commentaar, gebaseerd op bronnen bij de FDA.

De komst van Addyi, in augustus vorig jaar, was van meet af aan omstreden. Het roze pilletje is weinig effectief en kan ernstige bijwerkingen hebben. Toch stemde de adviescommissie van de FDA in juni 2015 met 18 tegen 6 stemmen voor de lustpil. Nu blijkt dat de beoordelaars van de FDA zelf, verantwoordelijk voor het definitieve besluit, zeer verdeeld waren.

Daarover was slechts naar buiten gebracht dat 'niet alle beoordelaars' voorstander waren van de lustpil.

Volgens JAMA kraken vooral de medische beoordelaars harde noten. Ze vinden de 'marginale effecten' niet opwegen tegen de 'levensbedreigende risico's'. De farmaceuten in het panel zeggen hetzelfde in iets minder harde bewoordingen. De twee statistische kenners in het team onthielden zich van stemming omdat ze de lustpilstudies 'niet overtuigend' vonden.

De divisiedirecteuren lieten in hun ja-stem zwaar wegen dat er nog geen enkel medicijn bestaat voor vrouwen met verminderde seksuele lust en dat er op de verpakking een waarschuwing komt te staan dat Addyi gevaarlijk is in combinatie met alcohol en sommige antidepressiva.

Volgens de studies waar de FDA het toelatingsbesluit op baseert, hebben vrouwen mét Addyi 0,7 seksueel bevredigende ervaringen extra per maand. Volgens nieuw promotieonderzoek van Erasmus MC, eveneens gepubliceerd in JAMA, is dat positieve effect nóg kleiner, namelijk 0,5 extra keer prettige seks per maand.

De Rotterdamse studie is een meta-analyse van vijf studies met in totaal ruim vijfduizend, ook Europese vrouwen. Dat is twee keer zoveel als in de overzichtsstudie waar de FDA zich op baseert. De Rotterdamse onderzoekster, promovenda en epidemioloog Loes Jaspers noteerde veel bijwerkingen, net als de FDA. 13 procent van de proefpersonen staakte zelfs hun medewerking. 30 procent van de vrouwen meldde slaapproblemen, moeheid, misselijkheid en flauwvallen.

Volgens het persbureau Bloomberg waren er een maand na de introductie in de VS slechts 227 recepten uitgeschreven voor Addyi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden