Meer 'zware' antisemitische incidenten gemeld

Het aantal meldingen van 'ernstige' antisemitische incidenten bij de politie is toegenomen, van 19 in 2010 naar 30 in 2011. Het gaat dan onder meer om opzettelijke belediging, bedreiging, mishandeling of bekladding van een gebouw.

Tekeningen en teksten op de deur van een van de luchtplaatsen in de gevangenis van Scheveningen. (Archieffoto) Beeld anp

Het totaal aantal meldingen van antisemitische incidenten is ongeveer gelijk gebleven rond 2700. Verreweg het grootste deel betreft 'lichtere' vormen zoals schelden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut dat donderdag is gepubliceerd. Het verrichtte het onderzoek in opdracht van de Anne Frank Stichting. In 2011 kreeg de politie in totaal 2668 meldingen van antisemitisme, tegen 2757 meldingen in 2010.

In het onderzoek werd onderscheid gemaakt in het soort meldingen. Zo keken de onderzoekers naar 'zware' incidenten die opzettelijk gericht zijn tegen mensen met een Joodse afkomst zoals mishandeling, het scanderen van antisemitische leuzen tijdens Joodse feestdagen of op Bevrijdingsdag, en het bekladden van synagogen of Joodse scholen met hakenkruisen. Dit soort gebeurtenissen nam toe naar 30, maar vormt een zeer klein deel van het totaal. Bij verreweg de meeste incidenten gaat het om bijvoorbeeld schelden, maar werd vaak niet duidelijk of het echt tegen Joden was gericht of dat het scheldwoord Jood willekeurig werd gebruikt.

Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk jongeren tussen de 15 en 19 jaar worden verdacht van antisemitische incidenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden