Meer dan honderd sterrenzaken in Nederland

Nederland heeft er een nieuw driesterrenrestaurant bij: De Leest in Vaassen van chef-kok Jacob Jan Boerma. Dat maakte Michael Ellis, de directeur van de Michelingids, zojuist in Maastricht bekend. Restaurant De Librije in Zwolle behoudt zijn drie sterren. Hiermee heeft Nederland voor korte tijd drie driesterrenrestaurants.

Redactie
Chef-kok Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen. Beeld anp
Chef-kok Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen.Beeld anp

In de nieuwe Michelingids staan volgend jaar 105 sterrenrestaurants, waarvan negen nieuwe. Er zijn drie restaurants die een tweede ster krijgen. De Amsterdamse chef-kok Ron Blaauw, die begin die jaar alle twee zijn Michelinsterren inleverde, krijgt voor zijn nieuwe concept Ron Gastrobar alsnog een ster.

'Jongensdroom wordt werkelijkheid'
'Mijn hart is geëxplodeerd en een jongensdroom is werkelijkheid geworden', zei chef-kok Boerma van De Leest na de bekendmaking. 'Ik had hierop gehoopt, ik zie het als een sport om het gasten naar de zin te maken. Dat het dan daadwerkelijk gebeurt, is groots.'

Drie Michelinsterren is de hoogst haalbare prijs in de culinaire wereld. De toekenning van de sterren gebeurt op basis van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken en hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt. Ook wordt gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

Tot nu toe had Nederland twee driesterrenrestaurants, De Librije in Zwolle en Oud Sluis van Sergio Herman. Maar chef-kok Sergio Herman van Oud Sluis sluit in december de deuren van het restaurant in het Zeeuws-Vlaamse Sluis. Dat liet Herman eerder dit jaar weten. 'Ik zit bij Oud Sluis letterlijk en figuurlijk aan mijn plafond. Daarom is het nu tijd om af te sluiten en los te laten', aldus Herman destijds. De kok opent binnenkort een nieuwe zaak in Antwerpen. Nederland had eerder al drie driesterrenzaken met Parkheuvel van Cees Helder.

Topkok Sergio Herman van driesterrenrestaurant Oud Sluis, dat in december de deuren sluit. Beeld anp
Topkok Sergio Herman van driesterrenrestaurant Oud Sluis, dat in december de deuren sluit.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden