Meer burgerdoden door agressie Taliban

AMSTERDAM Het aantal burgerdoden in Afghanistan is dit jaar enorm gestegen, ook al veroorzaakten de NAVO-troepen minder menselijke ‘nevenschade’...

De stijging komt door de verhevigde agressie van de Taliban, die in de eerste helft van dit jaar 53 procent meer burgerslachtoffers maakten dan in dezelfde periode in 2009.

Dat zegt Unama, de VN-missie in Afghanistan, in een dinsdag verschenen rapport. In de eerste helft van 2010 telde Unama in Afghanistan 1.271 gedode en 1.997 gewonde burgers. Dat is 31 procent meer dan in dezelfde periode in 2009, en het hoogste aantal sinds de val van de Taliban in 2001.

Driekwart van de burgerslachtoffers werd door anti-regeringsmilities gemaakt, vooral door de Taliban. Die legden dit jaar meer bermbommen en pleegden meer zelfmoordaanslagen dan ooit tevoren. Ook verhevigden ze hun intimidatiecampagne tegenover burgers die de Afghaanse regering of internationale troepen helpen. Leraren, verpleegsters, dokters en tribale leiders werden vaker bedreigd, ontvoerd en geëxecuteerd. In sommige gevallen is het toenemende geweld een reactie op grote NAVO-operaties, zoals in Marja en Kandahar.

Schrikbarend is de stijging (met 55 procent) van het aantal kinderen dat slachtoffer werd van de Taliban. In de eerste helft van 2010 werden 565 kinderen gedood of verwond.

Terwijl de Taliban veel meer burgers doodden, drongen de NAVO-troepen en hun Afghaanse bondgenoten het aantal burgerslachtoffers flink terug. Dat komt volgens Unama door de nieuwe NAVO-richtlijnen omtrent luchtaanvallen, nachtelijke invallen en wegversperringen. Die zijn eind 2009 en begin 2010 ingevoerd na hevige kritiek op de vele burgerslachtoffers bij deze acties.

‘Beslissingen van de internationale troepenmacht hebben een stijging van het aantal burgerslachtoffers voorkomen, zelfs toen in 2010 veel extra troepen naar Afghanistan kwamen’, staat in het Unama-rapport. ‘Maar tegelijk benadrukken we onze zorg over de inadequate uitvoering van de richtlijnen in de praktijk, en het aanhoudende gebrek aan transparantie.’

Volgens Unama ontbreekt de transparantie inzake het aantal burgerdoden bij operaties van Special Forces. Ook blijft de aansprakelijkheid voor incidenten met burgerslachtoffers vaak in nevelen gehuld.

Openbare executie zwangere vrouw wegens buitenechtelijke relatie
De Taliban hebben afgelopen weekeinde in de Afghaanse provincie Badghis een 40-jarige zwangere vrouw in het openbaar geëxecuteerd wegens het hebben van een buitenechtelijke relatie. De vrouw, Bibi Sanawbar, zou 200 zweepslagen hebben gekregen alvorens in het openbaar drie keer door het hoofd te zijn geschoten. Dit melden bronnen van de coalitiemacht ISAF en het Afghaanse comité voor de mensenrechten.

Een bericht dat Sanawbar zou zijn gedwongen te aborteren voor haar executie, kon niet worden bevestigd vanuit het district Qadis, waar de terechtstelling plaatsvond.

De Taliban ontkennen de executie echter. Woordvoerder Qari Yosuf Ahmadi doet het verhaal af als propaganda van buitenlanders en de door het Westen gesteunde Afghaanse regering. Wel bevestigt de Taliban dat een vrouw in het district Qadis, dat onder controle staat van de militanten, zwanger was geraakt door een buitenechtelijke relatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden