Meer alcoholproblemen onder babyboomers

Amsterdam Alcohol- en cannabisverslaafden zoeken steeds vaker hulp. Het aantal alcoholverslaafden dat de afgelopen tien jaar een beroep deed op hulpverlening steeg met 12.500 gevallen tot 34.500....

Dit blijkt uit cijfers van LADIS, het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem. De hulpvraag van personen die verslaafd zijn aan opiaten (waaronder heroïne en cocaïne) liep afgelopen decennium juist terug. In 2009 waren er iets meer dan 12 duizend in de zorg, een daling van 4.000.

In totaal deden in 2009 ruim 7 duizend mensen een beroep op verslavingszorg, waarvan het overgrote deel (93 procent) vanwege alcohol- en drugsproblemen. Slechts 4 procent worstelt met gokproblemen. 3 procent van de meldingen betrof een eetstoornis of medicijnverslaving.

Opvallend is de sterke toename van het aantal oudere alcoholverslaafden die een beroep doen op hulpverlening. Bijna een kwart van alle alcoholcliënten is nu ouder dan 55 jaar.

Volgens verslavingsexpert Rob Bovens van het Trimbosinstituut wordt deze stijging deels veroorzaakt door een grotere toegankelijkheid van verslavingsinstellingen. Maar ouderen zijn vooral meer gaan drinken. ‘Boosdoener is de babyboomgeneratie’, zegt Bovens. ‘Deze generatie bereikt nu de oudere leeftijd. Overmatig drinken komt bij deze groep opvallend veel voor. Babyboomers hebben in de jaren zestig geleerd elke dag te drinken. Een toename van vrije tijd en geld door pensionering verhoogt het alcoholgebruik.’

Met name rijkere ouderen kampen met verslavingsproblematiek. ‘Gevallen van alcoholverslaving komen vooral voor op de postcodes van ouderen met hogere inkomens’, weet Bovens. ‘De toegenomen alcoholverslavingen onder ouderen is een welvaartsprobleem.’

Hoewel steeds meer cannabisgebruikers een beroep doen op hulpverlening, neemt het cannabisgebruik juist af. Die daling is volgens Tom ter Bogt, hoogleraar jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht, in 2002 ingezet. De stijging van de hulpvraag van cannabisgebruikers komt ‘met name doordat steeds meer jongeren overmatig cannabisgebruik als serieus probleem zijn gaan zien’.

Ook is het voor jongeren makkelijker geworden de weg te vinden naar de hulpverlening. ‘Met name in de regio is het hulpaanbod gestegen’, zegt onderzoeker Jan Wisselink van LADIS. Ook spelen hogere gehaltes van de chemische stof THC in 2006 en 2007 volgens de onderzoeker een rol. ‘Dit vergoot de kans op sociopsychologische problemen, een van de voornaamste redenen waarom beroep wordt gedaan op hulpverlening.’

Uit de cijfers van LADIS blijkt verder dat de drug ghb langzaam ook zichtbaar wordt in de hulpvraag bij de verslavingszorg. Het aantal mensen dat hiervoor hulp krijgt verdubbelde afgelopen decennium tot 279.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden