Meeliftende darmbacteriën

Mensen die buiten de deur ineens heel erg moeten en niet kunnen wildpoepen of -plassen, doen er het beste aan een ziekenhuis, het ministerie van Buitenlandse Zaken, een gerechtsgebouw, een kantine van een tennispark, een bibliotheek of een museum binnen te hollen....

Een en ander blijkt uit de resultaten van de Toilettest 1997, uitgevoerd door Service Management, een vakblad voor professioneel schoonmaakonderhoud. Van de 150 retirades die een gemengd testteam her en der in het land bezocht, blijkt gemiddeld slechts 17 procent fris te zijn; alle andere vallen op een of andere wijze in de hygiëne-categorie Pulp Non-fiction. De damestoiletten waren dit jaar met 20 procent net iets vaker schoner dan die van de heren (15 procent). In 1992, 1993, 1994 en 1995 voldeed nog 1 op de 3 toiletten aan de norm van het tijdschrift.

De onderzoekers van Service Management benadrukken dat het niet aan het oog is om vast te stellen dat een wc vies is. Niet weggeschrobte 'contactvlakken van de entero's' (faecaliën), of een wc-bril die in de ontlasting heeft mee gedeeld, vormen voor de doorsnee toiletbezoeker weliswaar geen prettig aangezicht, maar ze gelden op de wc niet als het allervieste.

Die nummer één-notering komt toe aan de knop van de wc-kraan. Die moet namelijk eerst handen worden omgedraaid alvorens de handen kunnen worden gewassen, en de darmbacterie lift graag even mee. In de horeca en warenhuizen is het daarom raadzaam de knop in 60 procent van onderzochte gevallen niet aan te raken. Besmettingsbron nummer twee op de wc is de spoelknop, en pas dan volgt de zitting.

Het vakblad noemt het 'bijna geruststellend' dat de wc's in de gezondheidszorg wederom tot de meest frisse behoren. Ruim een kwart van de sanitaire voorzieningen in die sector haalt een voldoende. In de categorie tankstations, zwembaden, stations, gerechtsgebouwen, ministeries en musea is dat 17 procent, met veel uitschieters naar boven en beneden. Het testteam ontdekte zo dat de 'Dames' en 'Heren' op het departement van Buitenlandse Zaken liefst driemaal daags worden gepoetst. Tot menig NS-station daarentegen, dient alleen in uiterst hoge nood toevlucht te worden gezocht, en dan zijn de wc's in de treinen niet eens in de steekproef meegenomen.

Een toiletjuffrouw in een warenhuis (16 procent) is ook niet altijd een garantie voor een smetteloze 'doos', al heeft die beroepsgroep volgens Service Management 'wel bereikt dat de visuele waardering voor de toiletruimte is toegenomen'. De horeca ten slotte, blijft met een score van 12 procent aan schone toiletten een plek om te mijden, waarbij dient opgemerkt dat de cour van een kroeg niet per definitie viezer is dan de wc's in duurdere hotels en restaurants. Zo tekende een vrouwelijke rapporteur in een Amsterdams etablissement van naam: 'Binnenkant bril en deur vies. Minstens drie dagen niet schoongemaakt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden