McCain wil met Russen kernwapens reduceren

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain wil een nieuwe overeenkomst/

‘We hebben ernstige meningverschillen, maar Rusland en de Verenigde Staten zijn niet langer dodelijke vijanden’, zei McCain dinsdag in een toespraak in Denver. ‘Omdat onze twee landen het overgrote deel van de kernwapens in de wereld bezitten, hebben we een speciale verantwoordelijkheid om hun aantal te reduceren.’

McCain vindt dat de twee landen hun kernwapenarsenalen moeten terugbrengen tot ‘het laagste niveau dat we noodzakelijk achten’. Hij stelt een juridisch bindend verdrag met Rusland voor, inclusief controle-afspraken, als opvolger van het eerdere START-verdrag, dat in 2009 afloopt. Ook wil hij de tactische kernwapens in Europa geheel elimineren. De huidige regering wilde geen specifiek akkoord meer. Dat leidde volgens critici tot onnodige argwaan in Moskou.

Over het algemeen houdt McCain juist vast aan een harde lijn tegenover Ruslands gebrek aan democratie. Zo stelde hij voor Rusland uit de G8 te zetten. Hij heeft een aantal keer gezegd dat hij, als hij Poetin in de ogen kijkt, ‘slechts drie letters ziet: K.G.B.’

McCain beloofde ook het non-proliferatieverdrag te versterken en meer geld te geven aan het Internationale Atoomagentschap in Wenen. Hij haalde Ronald Reagans droom aan van een wereld zonder kernwapens. ‘Dat is ook mijn droom’, zei McCain. ‘Het is tijd dat de VS het soort leiderschap laat zien dat de wereld van ons verwacht, in de traditie van Amerikaanse presidenten die eraan hebben gewerkt de nucleaire dreiging voor de mensheid te verlagen.’ Volgens hem moeten de VS ‘terug naar een traditie van innovatief denken, ruimhartig internationalisme en vastbesloten diplomatie’.

Een atoomvrije wereld is ook een ideaal van Barack Obama, McCains waarschijnlijke tegenstander in de strijd om het presidentschap. Een woordvoerder van Obama zei dat McCain veel aspecten van Obama’s non-proliferatie-agenda had overgenomen.

McCain was op dezelfde dag voor het eerst in drie maanden samen met president Bush, op een geldinzameling in Arizona. De media werden niet toegelaten, en er was slechts één korte gelegenheid om de twee te fotograferen. Bush bewijst nog steeds goede diensten als geldophaler. Maar hij is zo impopulair, dat het campagneteam van McCain hem zo veel mogelijk uit beeld probeert te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden