Maximaal één krat naast elke tent

Douchen, ontbijten en dan rond twaalf uur het eerste biertje. Dat is al bijna twee weken het ritme van Digor van Son (17)....

'Ben jij sterker dan drank?'; onder dat motto begint vandaag een campagne om vakantie vierende jongeren aan te spreken op hun drankgebruik. Het wordt de grootste alcoholvoorlichtingscampagne voor jongeren die ooit in Nederland is gehouden, aldus campagneleider W. van Dalen van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Jongeren die samen op vakantie gaan, drinken soms extreem veel. Digor blijft met zijn vijftien biertjes onder het gemiddelde. Nederlandse jongens slaan op een vakantiedag gemiddeld 21 glazen achterover. Meisjes elf, zo bleek uit onderzoek in 1997 en 1998.

Ook buiten de vakantieperiode drinkt een groot deel van de jongeren in Nederland te veel, volgens Van Dalen. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jongens buiten de vakantieperiode gemiddeld meer dan 21 glazen per week drinkt. Van de meisjes drinkt 7 procent gemiddeld meer dan veertien glazen per week. Deze excessief drinkende jongeren drinken gemiddeld meer dan tien glazen per keer. Een fenomeen waarover het NIGZ zich ernstige zorgen maakt. Ook omdat uit onderzoek blijkt dat maar 1 procent van de jongeren zelf vindt dat ze te veel drinkt.

Zestig studenten trekken de komende weken langs de Nederlandse kust om hun leeftijdgenoten voor te lichten over overmatig alcoholgebruik. Het is het streven 40 duizend jongeren tussen 17 en 22 jaar te bereiken.

De zestig studenten zijn de afgelopen maanden geselecteerd en opgeleid. Zij gaan op stap met drie nieuwe posters die gevolgen van te veel drinken uitbeelden, zoals er niet uitzien als je dronken bent, kotsen onder het oog van je vrienden, of je als meisje schamen dat je met een jongen te ver bent gegaan. Digor heeft wel interesse: 'Ik weet eigenlijk bijna niets over alcohol. Op school kregen we vooral voorlichting over drugs.'

Eigenaar Thea Mast van camping Mast denkt niet dat de campagne veel zin zal hebben. Zij zegt er liever zelf wat van als jongeren te veel drinken op haar camping. Bij aankomst krijgen ze te horen dat ze niet over de camping mogen wandelen met een flesje bier in hun hand, en dat ze niet te veel mogen drinken. Wat te veel is? 'Sommigen zijn van twee biertjes al total loss.' Om te voorkomen dat de hele camping vol bierkratjes staat, mag er naast iedere tent maximaal één kratje staan.

Jongeren die ondanks deze strenge regels toch overlast veroorzaken, worden zonder pardon van camping Mast gestuurd. Mast heeft het idee dat jongeren de strenge regels op prijs stellen: 'Ze mopperen dat hier niets mag, maar ze komen ieder jaar weer terug.' Mast vindt dat jongeren 'ontzettend veel drinken', maar benadrukt dat volwassenen 'het ook lusten'. Ook hen stuurt ze weg als ze te veel drinken en overlast veroorzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.