'Marokkaanse Diamant-jeugd jaagt opnieuw bewoners weg'

Opnieuw dreigt een echtpaar de Amsterdamse Diamantbuurt te moeten verlaten wegens aanhoudende terreur door Marokkaanse jongeren. Dit verklaarde dinsdag Emile Jaensch, voorzitter van het stadsdeel Oud-Zuid na afloop van het spoedberaad met zijn collega's van de dertien overige stadsdelen en burgemeester Cohen....

Het echtpaar, twee homoseksuelen, wordt al geruime tijd thuisen op straat lastiggevallen. Hetzelfde geldt voor de joodsebewoner van de Diamantbuurt, bij wie eerder deze maand een doosmet vuurwerk naar binnen werd gegooid. De man wordt op straat metantisemitische leuzen achtervolgd.

'Stuitend', noemde Jaensch de intimidatie. Hij erkent dat deoverheid vrijwel machteloos staat. 'Helaas hebben we geenpasklaar antwoord op de groeiende intolerantie in dit deel vande stad.' Onderzocht gaat worden of in andere stadsdelen eveneenssprake is toenemende discriminatie.

Minister Donner van Justitie maakte dinsdagmiddag bekend dathij voor de komende twee jaar vijf miljoen euro ter beschikkingstelt aan de vier grote steden om de Marokkaanse jeugd op hetrechte spoor te houden.

Amsterdam kan het geld goed gebruiken, want volgensburgemeester Cohen is er in de hoofdstad sinds een maand sprakevan nieuwe onrust. Zo worden dagelijks in de hele stad autoruitenvernield.

'Er zijn maar een paar kleine dingen nodig om het tot eenuitbarsting te laten komen', aldus Cohen. Een duidelijkeverklaring voor de onrust heeft hij niet, al vermoedt hij dat hetstrenge politie-optreden bij sommige jeugdgroepen irritatie enonlust heeft opgewekt. 'De politie wijkt echter niet', zoonderstreepte Cohen herhaaldelijk.

De dood vorige week van een 17-jarige Marokkaan die met zijnscooter op de vlucht was voor een agent in burger en daarbijtegen een lantaarnpaal reed, was zo'n incident dat ternauwernoodin de hand kon worden gehouden door eendrachtig optreden vanpolitie, stadsdeel Slotervaart en buurtbewoners.

Een jaar geleden leidde de dood van een tasjesdief ook bijnatot een volksoproer en in de Diamantbuurt wordt het verongelukkenvan een 18-jarige autodief vorig jaar november door sommigebewoners nog steeds de politie in de schoenen geschoven.

De overlast, niet uitsluitend, maar voor een groot deelveroorzaakt door jeugd van Marokkaanse orgine, is volgens deburgemeester extra lastig te bestrijden vanwege de aanwezigheidvan 'een groep van minstens honderd geestelijk- engedragsgestoorden'. Er zijn vooralsnog te weinigopvangmogelijkheden om deze groep ernstige overlastplegers vanstraat te halen. Dit betekent, zo moest Cohen toegeven, dat dezejongens voorlopig vrij spel hebben en de politie haar handen volheeft aan het in de gaten houden van de met naam en toenaambekende personen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden