Het Eeuwige levenMarjet Glasz-Koerts

Marjet Glasz-Koerts (1937-2020), werkende vrouw die lot in eigen handen hield

Ze wilde haar lot in eigen hand houden en niet wegkwijnen in een verpleeghuis. Bij de eerste tekenen van alzheimer maakte ze met haar arts een plan.

Marjet Glasz-Koerts.

Haar man Jaap Glasz was een bekende bedrijfsbestuurder, vennootschapsadvocaat, hoogleraar corporate governance en CDA-politicus. Marjet Glasz-Koerts stond wat betreft het aantal functies in zijn schaduw.

Maar ze was al vroeg een zeer geëmancipeerde vrouw die een carrière nastreefde. ‘En dat was in haar milieu toen nog zeer ongebruikelijk. Als er kinderen kwamen, bleef de vrouw meestal thuis’, zegt Eugenie Mogendorff-ter Kuile die bezig is het levensverhaal van Glasz-Koerts op te schrijven.

‘Thuis zitten kon ze niet. Haar hersenen waren haar instrument. Zelfs als ze in een vakantiehuisje in Noord-Holland met het gezin was, ging ze twee keer per week les geven.’ Van huis uit was ze bioloog. Ze werkte eerst op het zoölogisch laboratorium van Artis en was daarna docent op onder meer het Vossius Gymnasium in Amsterdam en 25 jaar op het gemeentelijk gymnasium in Hilversum.

Daarnaast was ze president van de Soroptimisten – ‘het beste voor vrouwen’. ‘Je zou het de rotary voor vrouwen kunnen noemen’, zegt haar zoon Thijs Glasz. ‘Ze zetten zich in voor goede doelen, name gericht op de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. De organisatie lag haar, omdat het inhoudelijk over iets ging.’

De beweging werd in de jaren twintig van de vorige eeuw opgericht en heeft zo’n 90 duizend leden, over het algemeen hoogopgeleide vrouwen. ‘Als je mij vraagt wat ik in het Soroptimisme bewonder, dan noem ik zonder aarzelen het internationale karakter’, zei ze.

Tijdens de overlast vanwege het hoge water in Nederland in 1995 wist ze te bewerkstelligen dat er een grote donatie kwam. Op haar 65ste ging ze met pensioen. Niet lang daarna overleed haar man. Zij bleef actief en had talrijke bestuursfuncties in ’t Gooi. De laatste jaren ging het fysiek bergafwaarts. Toen beginnende signalen van alzheimer werden vastgesteld, besloot ze in overleg met haar huisarts een plan te maken voor hulp bij zelfdoding.

Thijs Glasz: ‘Ze wilde tot op het laatst zelfstandig kunnen wonen en aanspreekbaar zijn. Ze wilde zo haar lot in eigen hand houden en niet wegkwijnen in een verpleeghuis.’ Het kenmerkte haar eigenzinnigheid en vooruitstrevendheid. Marjet Glasz overleed 13 januari op 82-jarige leeftijd in Amsterdam.

Ze werd geboren in Amsterdam als Marjetta Koerts. Ze was de tweede in een gezin van drie kinderen. Later verhuisde de familie naar Hilversum, waar haar vader een houthandel had. Na opleidingen aan het christelijk lyceum en de secretaresse-opleiding Schoevers studeerde ze biologie aan de UvA. Hier zette ze zich al in voor de VVAO – het netwerk voor academisch opgeleide vrouwen.

Met Jaap Glasz kreeg ze twee kinderen. Terwijl hij het schopte tot bestuursvoorzitter van het advocatenkantoor Van Doorne en Eerste Kamerlid voor het CDA, wilde ze blijven werken, ook al was het in die tijd vaak ingewikkeld om kinderoppas te regelen.

Thijs Glasz wil zijn moeder geen feministe noemen – ‘dat vind ik zo’n zwaar woord’ – maar zegt dat thuis wel de Opzij op het leestafeltje lag. ‘Maar ze was niet het type om op de barricades staan.’

Mogendorff-ter Kuile zegt dat Glasz-Koerts altijd voorop liep. ‘Als biologielerares in Amsterdam nam ze al in de jaren zestig een keer de vijf meisjes in haar klas mee naar een café in de Van Baerlestraat. Daar met een glas ranja gaf ze de seksuele voorlichting en probeerde ze de mythes over seksualiteit te ontkrachten. Dat vond ze nodig en dat ging in haar ogen beter in een informele setting.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden