'Marinier mishandelde 11-jarige Somaliër'

Een bemanningslid van het marinefregat Tromp heeft mogelijk een 11-jarige Somalische getuige mishandeld. De jongen was met een groep aangehouden op een vissersboot op verdenking van piraterij.

Bart Dirks
Somalische piraat Beeld ANP
Somalische piraatBeeld ANP

De mogelijke mishandeling kwam woensdag ter sprake tijdens een regiezitting in het hoger beroep van negen Somaliërs. Zij zijn eerder veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor piraterij.

De advocaten Michiel Pestman en Göran Sluiter spoorden in augustus getuigen op in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Ze zouden kunnen verklaren dat de negen veroordeelden geen piraten zijn, maar een vissersboot juist wilden beschermen.

Tatoeage van een vrouw
De jongste getuige verklaarde tegen de twee advocaten dat hij op het fregat Tromp is mishandeld door een Nederlandse marinier. Het bemanningslid zou een donkere huidskleur hebben en op zijn arm een tatoeage van een vrouw. Sluiter: 'De jongen die destijds 11 jaar was, verklaarde tegen ons dat hij er steeds werd uitgehaald voor verhoor omdat hij de jongste was.'

De beschuldiging is niet inhoudelijk besproken tijdens de zitting, maar de president van het Hof heeft wel onderzoek gelast van het Openbaar Ministerie en de marechaussee.

Ook bedankte het Hof de twee advocaten omdat ze er in Somalië in waren geslaagd een aantal getuigen en hun telefoonnummers op te sporen. Die zoektocht, met toestemming van het Hof, kostte 23.000 euro.

Het Openbaar Ministerie vindt echter dat de twee advocaten over de schreef zijn gegaan. Ze mochten de getuigen weliswaar opsporen, maar niet ook verhoren, zei de advocaat-generaal woensdag in het Haagse Paleis van Justitie.

Het Hof vindt het niet nodig om ook de tolk/onderzoeker te ondervragen die de advocaat heeft geholpen met de zoektocht. De rechter-commissaris gaat met het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen hoe de getuigen kunnen worden gehoord: in Somalië, in Nederland of, als het echt niet anders kan, telefonisch.

et marinefregat Hr.Ms. Tromp Beeld ANP
et marinefregat Hr.Ms. TrompBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden