Het eeuwige levenMarcel Waldinger (1955-2019)

Marcel Waldinger (1955-2019): seksuoloog die niet rustte voor hij antwoord had

Neuroseksuoloog Marcel Waldinger beet zich als een terriër vast in zijn onderzoek. Maar hij was ook een goed clinicus en een zorgzame arts.

Marcel Waldinger. Beeld
Marcel Waldinger.Beeld

Seksuele problemen worden soms ten onrechte gerelateerd aan gedragsstoornissen of relationele problemen. De neuroseksuoloog Marcel Waldinger veronderstelde dat ze ook kunnen samenhangen met aangeboren afwijkingen in de ­zenuwbanen.

Hij was wereldwijd de expert op het gebied van vroegtijdige zaad­lozing – een probleem waar mannen niet graag over praten. Hij maakte een onderverdeling in categorieën en zocht passende behandelmethoden. ‘Zo is er een primaire vorm waarbij mannen al binnen één minuut na penetratie klaar­komen. Dat probleem is niet te verhelpen met gedragsverandering – doe een ander standje of wees eens lief voor elkaar’, zegt Woet Gianotten, seksuoloog en psychotherapeut die met hem heeft samengewerkt.

Waldingers partner Trudy Henniger noemt hem een ouderwetse ­zenuwarts. Behalve naar te vlug klaarkomen, deed hij onderzoek naar verschillende andere seksuele problemen. ‘Een deel van de mannen en vrouwen krijgt na een orgasme dagenlang een grieperig gevoel dat tot een depressie kan leiden. Er zijn ook vrouwen die voortdurend opwindende gevoelens in hun geslachtsdelen ervaren die door masturbatie of geslachtsgemeenschap niet verdwijnen. Voor vrouwen die het helemaal niet lukt, moet dat prachtig lijken. Maar het is verschrikkelijk’, aldus Gianotten.

Trudy Henninger noemt haar partner een echte wetenschapper die niet rustte voor hij het antwoord op seksuele problemen wist. ‘Hij werkte zeven dagen per week, vaak tot 3 of 4 uur in de nacht. Overdag had hij zijn patiënten, ’s avonds gaf hij zijn colleges en ’s nachts schreef hij zijn artikelen. Eigenlijk opereerde hij altijd op de rand van de overspannenheid. We zijn in dertien jaar tijd één week op vakantie geweest’, zegt ze.

Hartinfarct

Gianotten stelt dat Waldinger zich als een terriër in een onderzoek vastbeet. ‘Maar hij was ook een goed clinicus en zorgzaam arts.’ Op 1 mei deed gaf hij een college voor farmacologen op de universiteit van Utrecht. Na afloop wilde hij nog een patiënt bezoeken. ‘Hij is naar zijn auto gelopen, heeft het sleuteltje in het contact gestoken en moet toen een zwaar hartinfarct hebben gekregen. Hulp kwam te laat. Hoewel het ziekenhuis aan de overkant was, heeft hij het niet gered’, vertelt Henninger. Waldinger werd 64 jaar.

Hij werd geboren in een joods ­gezin in Amsterdam en had nog een zus. Na zijn studie geneeskunde specialiseerde hij zich in neuropsychiatrie en seksuologie. Van 1993 tot 2013 was hij hoofd van de polikliniek neuroseksuologie van het Haga Ziekenhuis in Den Haag. In zijn proefschrift in 1997 stelde hij dat bij mannen met primaire voortijdige zaadlozing de stof serotonine, die in de hersenen de signalen overbrengt van de ene naar de andere zenuwbaan, minder actief is.

Van 2009 tot 2015 was hij hoog­leraar seksuele psychofarmacologie aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast doceerde hij in de VS. Hij had een praktijk voor neuroseksuologie in Amstelveen (en ­later ook Antwerpen), waar patiënten van verre naartoe kwamen. Hij was zeer kritisch over farmaceutische bedrijven bij de lancering van nieuwe medicijnen tegen klachten als vroegtijdige ejaculatie.

Ook waarschuwde hij veelvuldig voor bijwerkingen van bepaalde medicijnen op het libido. In februari werd hij in de Volkskrant geciteerd over de gevolgen van het gebruik van finasteridepillen tegen kaalhoofdigheid. Vijf jaar eerder waarschuwde hij op dezelfde plek voor de negatieve invloed van de SSRI-anti-depressiva op het seksleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden