Managers gokken met staatsgeld

Directeur Chinees atoombureau ging de beurs op met miljoenen aan staatsgeld. Ook andere bureaucraten speculeren...

SHANGHAI Gokken met staatsgeld is een geliefde bezigheid van menige hoge partijfunctionaris in China, maar zo bont als Kang Rixin maken maar weinigen het. Het hoofd van het Chinese Kernenergiebedrijf, de staatsfirma die over alle atoomcentrales in het land gaat, is ontslagen omdat hij mogelijk een slordige 180 miljoen euro verspeelde.

De 56-jarige Kang was behalve directeur ook partijsecretaris van het Chinese atoombureau. Volgens de Chinese media heeft hij zich schuldig gemaakt aan ‘ernstige schendingen van de discipline’. Hij zou grote bedragen uit het bouwbudget van zijn concern hebben gebruikt om te speculeren op de Chinese beurs, wat tot grote verliezen leidde toen de aandelenmarkt vorig jaar kelderde.

Volgens het staatspersbureau Nieuw China wordt ook onderzocht of Kang wellicht smeergeld opstreek van het miljardencontract dat Peking aan de Franse kerncentralebouwer Areva gunde voor de bouw van een serie centrales.

Het komt geregeld voor dat Chinese bureaucraten worden betrapt op gokken en speculeren met staatsgeld. Sommige analisten vrezen dat de huidige hausse op de Chinese beurzen, die al maanden weer een sterk stijgende trend vertonen, voor een deel veroorzaakt wordt door staatsmanagers die speculeren met geld dat zij kregen van het grote stimuleringsprogramma dat Peking heeft afgekondigd om de Chinese economie te beschermen tegen de effecten van de internationale crisis.

De Chinese communistische partij viert op 1 oktober dat zij zestig jaar aan de macht is. Corruptie is een van de grootste bedreigingen voor de legitimiteit van de partij, zo heeft de partijleiding de laatste jaren meerdere malen verklaard. De campagnes die het Centrale Disciplinebureau van de partij in Peking zo nu en dan ontketent, zijn echter te zeldzaam en te weinig consequent om de cultuur van corruptie werkelijk te veranderen. Vaak lijkt het alsof corruptiezaken alleen worden opgerakeld als er politieke rekeningen vereffend dienen te worden, aldus kenners van het Chinese systeem.

Burgers die corruptie willen aankaarten, worden vaak geïntimideerd door betrokken gezagsdragers. Er is nog geen enkele effectieve bescherming voor klokkenluiders. Peking is wel bezig met het opzetten van een online systeem voor anonieme tipgevers. Het centrale justitiebureau opende in juni voor het eerst een website annex telefonische hotline, die meteen overbelast raakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden