Man van alle religies

Waarschijnlijk heeft niemand over zoveel wereldgodsdiensten gepubliceerd als Pieter van Kampen. Hij was gefascineerd door de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme....

De Nederlands Gereformeerde predikant in Vlaardingen Pieter van Kampen overleed op 6 december aan longkanker. ‘Omdat hij nooit had gerookt duurde het heel lang voordat die diagnose werd gesteld’, zegt ze. Maar toen hij het wist, liet hij zich niet weerhouden met zijn werk door te gaan. Tegen het advies van de doktoren in reisde hij naar India om daar nog een postacademische studie te doen over wonderbaarlijke genezingen.

Pieter Jakob van Kampen werd geboren op 8 maart 1946 in Eindhoven. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde in Utrecht en had aanvankelijk geen ambitie om predikant te worden. Maar hij rolde er uiteindelijk in. Van 1972 tot 1989 werkte hij voor de Reformatorische Bijbelschool in Zeist (nu De Wittenberg), als docent in allerlei vakken rond cultuur en religie. Hij kreeg preekbevoegdheid. In 1989 kon hij als speciaal ouderling voorganger worden bij de Nederlands Gereformeerde Kerk in Wageningen. Hij zou dat dertien jaar doen voordat hij in 2003 officieel dominee werd en in Vlaardingen een functie aanvaardde als predikant. Inmiddels was hij gescheiden van zijn eerste vrouw, met wie hij vier kinderen kreeg, en hertrouwd met Nelly. Het was geen probleem. ‘De Nederlands Gereformeerde kerk is een decentrale kerkgenootschap. Dominees kunnen vrij zelfstandig hun eigen invulling geven zonder beperkende regels van synodes. Sommigen zijn orthodox, anderen liberaal’, zegt ze.

Van Kampen was jarenlang ook programmamaker voor de Evangelische Omroep, waar hij samen met Pim van der Hoff het radioprogramma Het interview verzorgde. Ook was hij lid van het zaterdagavondpanel van het programma Deze week. In 2004 stopte hij daarmee en ging zich inzetten voor de Stichting Open Doors die op de bres staat voor vervolgde gelovigen. Daarnaast gaf hij vele lezingen over andere godsdiensten.

Hoewel Pieter van Kampen intellectueel geïnteresseerd was in wonderbaarlijke genezingen, overwoog hij zelf nooit om naar iemand te gaan die hem via gebed, zalving of handoplegging misschien zou kunnen helpen met zijn ongeneeslijke ziekte. ‘Als God zelf niet geneest, waarom zou hij dat dan wel doen via een gebedsgenezer? Voor je het weet verdwijnt de macht van Christus achter de superieure vermogens van een mens’, zo vond hij.

Mail: p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden