Man maakt zich niet druk om zijn aftakeling

Niets doet een vrouw meer plezier dan een artikel of een uitzending over de overbodigheid van de man. Maar de man zelf klaagt niet als hij bij binnenkomst van zijn huis niet met gejuich wordt ontvangen, meent Liesbeth Wytzes....

DAT HET slecht gaat met de man in het algemeen, wordt ons bijna dagelijks onder de neus gewreven. Het is een beetje de ondergang van een eens machtig rijk: langzaam maar zeker zakt het weg in de mist van de vergetelheid, en de aanvallen komen van alle kanten.

Iets heel simpels en belangrijks als het zaad: daarvan holt de kwaliteit achteruit. Dat zou door het vervuilde drinkwater komen, en bovendien dragen mannen te strakke broeken en zitten ze ook nog eens op verwarmde autostoelen. Dodelijk voor die arme, kwetsbare spermatozoïdjes.

Of de mannelijke suprematie in het gezin: voorgoed verleden tijd. Waar moeder en de kinderen ooit blij de heer des huizes stonden op te wachten - zij met een heerlijk bordje warm eten, de dankbare kleintjes met aanhankelijke verhaaltjes, gretig om iets van die halfgod te leren - ligt er nu op de keukentafel hoogstens een norsig briefje met wat aanwijzingen of orders.

De kinderen leiden een eigen leven, ze eten als ze honger hebben en moeder werkt aan haar carrière.

Ook in het grotere verband van de maatschappij zijn er weinig beroepen waar mannen het nog voor het zeggen hebben: alleen zwaar en vies lichamelijk werk - vuilnis ophalen bijvoorbeeld, of slachten in het abattoir - zijn van die bezigheden waar vrouwen zich liever verre van houden.

Tot de allerhoogste regionen van de macht zijn nog maar weinig vrouwen doorgedrongen, maar dat kan niet lang meer duren. In vanouds mannelijke en prestigieuze beroepen als arts, advocaat, notaris, rechter ligt de verdeling heel wat gelijker. En in het bedrijfsleven worden typisch vrouwelijke kwaliteiten de hemel in geprezen: het gezellige groepsgedrag, de afkeer van macht, de verregaande flexibiliteit. Vrouwen, kortom, zijn de mannen van de toekomst.

Ondertussen worden er steeds weer stukjes geschreven over mannen die verdwaasd ronddolen in een nieuwe wereld en zoeken naar een aangepaste identiteit, 'softe' mannen die in praatgroepen zitten, zielige exemplaren die het kind in zichzelf willen ontdekken, mannen die ernstig in de war zijn en niets begrijpen van de codes die tegenwoordig heersen in de omgang der seksen.

De onderliggende teneur van al deze artikelen en documentaires is er één van medelijden, vermengd met een vleugje meewarigheid. Als om een oude hond, die zijn etensbak niet meer kan vinden.

Het is opvallend dat vrouwen dit soort artikelen schrijven en lezen. Vrouwen zijn namelijk de nieuwe heersers, en zij hebben het ontzettend goed voor elkaar. Niets doet een vrouw zoveel plezier als zo'n artikel over de overbodigheid van mannen. Eindelijk gerechtigheid! Nu zijn wij aan de beurt, trap die vent nog maar eens na!

Ondertussen heb ik nog nooit een man over dit soort dingen horen klagen. Geen man maakt zich er druk over of dat zaad nou topkwaliteit is of niet - kinderen krijgen staat over het algemeen toch al niet hoog op zijn wensenlijstje.

Geen man klaagt erover dat hij bij het binnentreden van zijn huis niet meer met gejuich wordt ontvangen. En op de BBC waren laatst mislukte managers te zien, bezweken aan de stress op hun werk. Je vraagt je af of mannen het diep in hun hart misschien wel fijn vinden dat ze van al die verantwoordelijkheden af zijn en zich vooral heel erg opgelucht voelen.

Wie weet zijn ze wel tevreden met hun werkende vrouw en hun zelfstandige kinderen. 'Der Mann soll hinaus ins Feindliche gehen', dichtte Schiller al. Volgens mij vinden mannen het wel best om eens een stapje terug te doen. En ach, dat zaad. Dat komt wel weer goed, en anders kan er gewoon een eicel gekloond worden.

Liesbeth Wytzes is journalist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden