Man in de keuken

Mannen achter het fornuis zijn geen zeldzaamheid, maar uit de hoeveelheid boeken die aan het verschijnsel worden gewijd, zou je het tegenovergestelde kunnen afleiden....

Marcus Polman, schrijver van een rubriek over eten en drinken in het mannenblad Esquire, laat vakspecialisten ingaan op de bereiding van klassieke gerechten. Zo vertelt krokettenbakker Frans Verschoor over zijn Van Dobben-kroket en weidt Wouter de Koning, jager, uit over reebout.

In Kokende mannen wordt gesproken met 52 min of meer bekende (Nederlandse) mannen die geregeld in de keuken te vinden zijn, van Freek de Jonge tot Adriaan van Dis en van Paul Witteman tot Jeroen Krabbé.

Sommigen hebben hun liefde voor het koken van huis uit meegekregen; anderen zijn er op latere leeftijd mee in aanraking gekomen. Verder klinken hun monoloogjes nogal eenvormig, wat ook weer niet zo gek is, want het gros van de geportretteerden is blank, arrivé, en de 50 gepasseerd.

Dan zijn hun favoriete recepten leuker om te lezen, al was het maar omdat die werkelijk uit alle hoeken en gaten afkomstig zijn. Een recht-voor-zijn-raapgerecht van Golden Earring-zanger Barry Hay: plat chaud met zalm, voor vier personen. Snijd een moot zalm in plakken – Hay heeft het over een moot van een pond en plakken van een halve centimeter, maar ze mogen best iets dikker zijn. Vermeng een bekertje crème fraîche met een handje fijngesneden verse dille, wat peper en zout en (‘dat is het geheim’, onthult Hay) een scheutje maggi.

Bak de zalm kort, om en om, zonder olie of boter, in een ‘heel hete’ koekenpan (een teflonlaag is eigenlijk geboden) tot de buitenkant bruin-krokant oogt, maar ‘de binnenkant moet nog bijna rauw zijn’, zegt Hay.

Serveer op hete borden met een flinke klodder van het crème fraîche-mengsel. Hay: ‘Hier is niks verfijnds aan, maar het is wel superlekker.’

Henrico Prins

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden