Man belooft verandering, vrouw poetst zich op

Wat doen vrouwen als hun huwelijk op de klippen dreigt te lopen? Zij gaan, om de interesse van hun partner levend te houden, 'werken aan hun uiterlijk'....

Als mannen geconfronteerd worden met de broosheid van hun echtverbintenis, zullen ze eerder pronken met hun sociale status en financiële situatie. Ook willen zij, om hun vrouw niet kwijt te raken, nog wel eens onverbloemd dreigen met overspel.

Mannen en vrouwen pakken zo'n crisis in elk geval heel verschillend aan, luidt de slotsom van de Amerikaanse wetenschappers. Ze onderzochten 214 getrouwde stellen en kwamen erachter dat nogal wat mensen zich er niet voor schamen om hun partner te laten bespioneren. Dreigen met geweld komt ook zeer geregeld voor. Als mannen willen dat hun vrouw bij hen blijft, beloven ze bovendien ook niet zelden dat ze zullen 'veranderen'.

Voorname leidraad bij eventuele dreigementen is de financiële toestand waarin het gezin zich bevindt. Niet voor niets houdt een vrouw die met een rijke man is getrouwd, het gedrag van haar echtgenoot nauwlettend in het oog. Ze zal, als de rijkaard van zins is het wapen van de overspel uit de kast te halen, onmiddellijk hard en bestraffend optreden.

Voorts vonden de onderzoekers uit Texas het opvallend dat vrouwen die hun man van overspel verdenken, niet beduidend harder 'aan hun huwelijk werken' dan vrouwen die ervan zijn overtuigd dat hun man trouw is.

Bij het uitstippelen van de tactiek die hen door het huwelijksdal moet leiden, blijken mannen zich niet te laten leiden door de financiële status van de vrouw. Een man is geneigd te kiezen voor simpele, degelijke oplossingen. Zo kan het gebeuren dat zij hun vrouw, als ze haar ervan verdenken vreemd te gaan, domweg 'aan de haard vastketenen'. Bij veronderstelde ontrouw schilderen ze andere mannen, hun rivalen, steevast af als onbetrouwbare figuren.

Wanneer het huwelijk strandt en uitloopt op een scheiding, blijken vrouwen dat doorgaans minder erg te vinden dan mannen. De Amerikaanse onderzoekers menen de oorzaak daarvan te kunnen vinden in een oude genetische verklaring: een man kan onmogelijk honderd procent zekerheid hebben over wie de vader is van zijn kinderen, maar een vrouw hoeft aan haar moederschap nooit te twijfelen.

Uit de Texaanse studie blijkt dat menig hardnekkig vooroordeel over mannen, vrouwen en relaties op waarheid berust. Wie het huwelijk altijd al beschouwde als ellendig instituut, heeft voortaan meer houvast dan alleen de volkswijsheid die zegt dat er niets is 'dat rijmt op huwelijk, behalve gruwelijk en afschuwelijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden