Achter de buitengevel schuilt een onverwacht luxueus interieur.Beeld Els Zweerink
Who the f*ck is Alice?
Sommige verhalen zijn te gek om waar te wezen. Een koe die een haas vangt. Donald Trump die iets verstandigs tweet. Een leerlinge van Massimo Bottura die een Italiaans restaurant opent in Groningen.
Massimo wie?
Bottura, chef-kok van Osteria Francescana in Modena, vorig jaar uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
En een leerling van die beroemde Italiaan heeft een restaurant in Groningen?
Echt waar. Ze heet Alice Colombari en ze woont sinds drie jaar in Groningen. Haar vader werkt in Drachten, vandaar. Deze zomer opende Alice haar eerste eigen restaurant aan de Verlengde Here-weg, een winkelstraat net buiten het centrum.
Achter de buitengevel van het bescheiden pand, schuin tegenover de Hema, gaat een onverwacht luxueus interieur schuil. De vloer is van glad hout, de wanden zijn zachtgeel en oker, alle naadjes en richels zijn afgewerkt met gipsen sierlijsten. Aan het plafond fonkelen kroonluchters. Chic op zijn Italiaans.
Alice heeft één wekelijks wisselend menu. Je kunt alleen kiezen voor het aantal gangen: zeven of vijf. Wij doen er vijf.
Smaakt het?
Het is smullen tot in de gloria. Alice kookt gerechten uit de traditionele Italiaanse keuken op een hoog ambachtelijk niveau. Alles wat uit de keuken komt, is zelfgemaakt. Geen loze bewering, dat proef je met je ogen dicht.
We beginnen met tenero con pere, een lauwwarm geserveerd cake-achtig taartje met de hartige smaak van 24 maanden gerijpte parmezaan, in een prachtige combinatie met zoete peer en rinse drupjes oude balsamico-azijn.
Daarna genieten we van ravioli met pompoen, nog zo'n voorbeeld van typisch Italiaanse geraffineerde eenvoud. De randjes van de ravioli zijn mooi dun en gaar, de zoete pompoenpuree is subtiel op smaak gebracht met rozemarijn, stukjes verkruimelde varkensworst zorgen voor hartig tegenwicht.
We vervolgen onze weg door dit smakenparadijs met passatelli: kruimige staafjes pasta, van broodkruim, ei en parmezaan, in een romige saus met funghi porcini, eekhoorntjesbrood. Om je bord bij af te likken. Dat doen we dan ook.
Het menu
Taartje van parmezaanse kaas met gekaramelliseerde peer en aceto balsamico / ravioli met pompoen en varkensworst / passatelli met eekhoorntjesbrood / rollade van buikspek met spinazie en geroosterde aardappel / cheesecake met limoncello
Taartje van parmezaanse kaas met gekarameliseerde peer.Beeld Mac van Dinther
Mamma mia!
En het feest gaat maar door. Als hoofdgerecht hebben we buikspek, opgerold met groene kruiden (tijm, rozemarijn, salie) en zoute pancetta. Sappig varkensvlees met een lekker randje vet, op een bedje van rijkelijk in boter gesmoorde spinazie.
De romige cheesecake met heldergele gelei van limoncello (Italiaanse citroenlikeur), ook zelfgemaakt natuurlijk, kan met één woord omschreven worden: buonissimo.
Ravioli met pompoen en varkensworst.Beeld Mac van Dinther
Is de bediening net zo goed?
We worden bediend door een Italiaanse dame, elegant gekleed in een donkergrijs mantelpak. Ze breekt haar tong op het woord eekhoorntjesbrood - haar Nederlands is nog niet alles - maar over Italiaanse wijnen hoef je haar niks bij te brengen. Ze blijkt de moeder van Alice te zijn, haar zoon staat in de afwas.
Dat is wat ik noem een ontdekking.
Dat is het. Alice is er een om te koesteren. Ze is aan de prijs, misschien moet ze ook een kleiner menu serveren om haar restaurant toegankelijk te houden. Maar ze is het waard. Het beste Italiaanse restaurant van Nederland staat in Groningen.
Zo zie je maar weer dat zelfs de gekste verhalen soms waar zijn.
Rollade van buikspek met spinazie en geroosterde aardappel.Beeld Mac van Dinther
Cheesecake met limoncello.Beeld Mac van Dinther
Hier zou content moeten staan van bijv. Twitter, Facebook of Instagram
Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen.
Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren.
Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u "Accepteer alles".
U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan.