Mallorca probeert enorme toeristengolf te bedwingen

Mallorca is vol. Zoals elk jaar wanneer augustus nadert, hebben de autoriteiten van het Spaanse eiland het onverbiddelijke bordje opgehangen....

Natuurlijk leven Mallorca en de andere eilanden van de autonome archipel Balearen van het toerisme. De ongeremde groei van het aantal hotels, bungalowparken, golfbanen en wegen heeft de structuur van het eiland echter danig ontwricht. Eindelijk heeft het besef postgevat dat als de overheid niet ingrijpt, Mallorca aan zijn eigen succes ten onder zal gaan.

Alle grote bouwprojecten zullen worden stopgezet. Er worden geen vergunningen meer afgegeven voor de aanleg van golfbanen. Er komt een totaal verbod op bouwen in natuurgebieden. En de investeringen in onroerend goed en woonhuizen in landelijke gebieden worden bevroren.

Deze maatregelen vormen de kern van het programma van de nieuwe regering van de Balearen. Sinds 1982 was de Partido Popular (PP) van de Spaanse premier Aznar aan de macht in de rijkste deelstaat van Spanje en in die jaren is de groei van het toerisme op geen enkele manier in banen geleid. Met als gevolg dat in de zomermaanden geen centimeter van Mallorca onbezet is.

In mei verloor de PP de deelstaatverkiezingen. Na twee maanden onderhandelen zijn de overige partijen tot een akkoord gekomen dat zij met een ruime meerderheid kunnen gaan uitvoeren. Voor de coalitie van socialisten, groenen en lokale nationalisten is het afremmen van het toerisme de absolute prioriteit: de kip met de gouden eieren vertoont ernstige uitputtingsverschijnselen.

Mallorca gaat gebukt onder het 'honderd-dagen-toerisme'. De hele economie van het eiland staat in dienst van de zomerpiek en om aan de almaar groeiende vraag te voldoen is het steeds verder volgebouwd. De toerist die iets meer wil dan opeengepakt op de stranden liggen bakken, heeft op Mallorca weinig meer te zoeken.

Op de Balearen wonen 760 duizend mensen, een aantal dat in augustus ruimschoots wordt overtroffen door de toeristen. Het is vooral het 'goedkope' toerisme dat de nieuwe regering wil indammen door kwantiteit in te ruilen voor kwaliteit. 'Het gaat erom dat er minder mensen komen en dat de kwaliteit van het aanbod verhoogd wordt om toeristen met een ruimere bestedingscapaciteit aan te trekken', aldus Maria Munar, leider van de liberaal-nationalistische Unio Mallorquina.

De regering wil het zomertoerisme indammen door het aantal hotelbedden terug te brengen. Daarnaast wil zij het aanbod op cultureel terrein en in de sector van het natuurtoerisme in de rest van het jaar verbeteren. De overheid geniet de steun van de hotelsector die al voor de verkiezingen pleitte voor een stop op de ongebreidelde toename van het aantal bedden. De hoteliers zeggen dat zij mede spreken namens de internationale markt en touroperators.

De coalitie gaat ook maatregelen nemen om de wildgroei in de huizenmarkt aan te pakken. Mallorca wordt de laatste jaren overspoeld door buitenlanders die op het eiland een stuk grond en een huis kopen. De oververhitte markt heeft niet alleen grote hoeveelheden zwart geld aangetrokken, maar ook forse prijsstijgingen veroorzaakt. De prijzen van grond en huizen zijn de afgelopen jaren gemiddeld met 15 procent per jaar gestegen.

Met name de Duitsers hebben zich gretig op Mallorca gestort. Meer dan 50 duizend Duitsers bezitten een eigen huis op het eiland, en velen van hen hebben zich er permanent gevestigd. De invasie leidt op gezette tijden tot anti-Duitse demonstraties van Mallorcanen die menen dat hun eiland dreigt te vervallen tot de status van een Duitse kolonie, waarin voor henzelf nog slechts plaats is in de dienstverlenende sector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.