Maïspannekoekjes met gebakken tomaat

'Bruintje en Witje.' 'Néé zeg, Brúintje en Wítje! Dat kan echt niet hoor. Kom op, gebruik je fantasie.' 'Euh... Hopje dan. Hopje en... wat is er wit en eetbaar? Hopjesvla en Blanke vla, wat vind je daarvan?' 'En hoe denk je dat dat roept. Hóópjesvláá! Bláánkevla! Hoor je jezelf al?' 'Oké, goed dan. Ik weet 't. Drolletje en Diarree!' 'Verwacht je nu serieus antwoord?' 'Kom jíj dan eens met iets beters!' 'Goed. Brownie en... en... tja. Cake?' 'Cake is ook bruin. Aan de buitenkant.'

null Beeld null

Ingrediënten

Voor 6-8 stuks:
1/2 pak poffertjesmix (Koopmans)
400 ml (soja)melk
1 ei
olijfolie
1 eetl. gemalen komijn
1 theel. gemalen koriander
snufje chilipoeder, zout
3/4 theel. geelwortel (kurkuma, koenjit)
1 blikje biologische 'crispy maïs'(Bonduelle) à 150 g netto
40 g geraspte oude kaas
1 grote ui, in halve ringen
ca. 400 g trostomaten, in halve plakjes
'Zo komen we er niet. Laten we nou even rustig nadenken. Wat eten die beesten wat bruin en bijna wit is?' 'Vooral maïs. Ze lijken onze poepdure biologische, ambachtelijk geperste volkorenlegkorrels niet erg te lusten. Verwende beesten.' 'Oké: Maïs- en Legkorrel!' 'Sorry hoor. Nee. Maar zullen we dan ook maar maïspannekoekjes eten vanavond?' 'Lekker. Met jonge kipvulling? Hoeven we meteen geen namen meer te verzinnen.'

Gelukkig voor onze nieuwe naamloze kippenmeisjes zijn deze pannekoekjes het lekkerst met een groentevulling, zoals avocadoplakjes of guacamole; in boter gestoofde preiringetjes; spinazie met een beetje room (of à la crème); geroosterde plakken/repen paprika, courgette of aubergine of zoals hier, met gebakken ui en tomaat. De kurkuma kleurt vooral mooi geel: je kunt hem ook weglaten.

Klop een beslag van de poffertjesmix, melk, ei, 1 eetl. olijfolie, komijn, koriander, chili, (geelwortel) en een flinke snuf zout. Meng de uitgelekte maïskorrels en de kaas erdoor. Verhit een scheutje olijfolie in een kleine anti-aanbakkoekenpan en bak een dun pannekoekje van het beslag; herhaal tot je al het beslag hebt gebruikt. Houd de pannekoekjes warm in een lauwe oven (80 °C) of op een bord op een pan met zacht kokend water.

Bak eerst de uiringen in ca. 5 minuten zacht in een scheut olijfolie. Voeg dan de tomaatplakjes toe en roerbak ze op hoog vuur tot je ze zacht genoeg vindt. Maak pittig op smaak af met zout en peper. Beleg de pannekoekjes met het tomatenmengsel en rol ze desgewenst op. Geef ze als voorafje of hoofdgerecht voor twee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden