Maiskolven in hun natuurlijke hulsje

Sylvia Witteman


Ingrediënten

Warme, beetgare maiskolven
Half pakje boter (nóóit margarine)
Twee limoenen, een rood pepertje, zout,
óf: verse rozemarijn, salie, zout,
óf: versgemalen peper, komijn en zout,
óf: kaneelpoeder en bruine basterdsuiker


In Amerika, zegt men, is al het voedsel voorgesneden, -gewassen, -gekruid en in een handige magnetronverpakking gestopt, want in Amerika willen mensen niet koken. Nou, dat ga ik nu eens even fijn ontzenuwen, want met alleen maar klagen los je uiteindelijk niks op, al kom je vaak een heel eind, maar dit terzijde.

Als ik de dichtstbijzijnde supermarkt in mijn Washingtonse suburbje binnenloop dan kijk ik daar direct tegen een enorme berg maiskolven aan. Die kolven zijn niet schoongemaakt en in plastic verpakt, zoals bij Albert Heijn, maar ze zijn nog helemaal zichzelf, in hun natuurlijke hulsje van gebladerte. Spotgoedkoop trouwens: twaalf stuks voor 1 euro 50. Dát is een meevaller, zeker als je kinderen hebt voor wie mais de enige warme groente is die ze opeten zonder hinderlijk gekokhals.

Je kunt die kolven met huls en al natmaken onder de kraan, op de barbecue leggen en daar een uurtje laten roosteren. Na gedane zaken pel je die huls er makkelijk af, waaronder de goudgele korrels je tegemoet lachen. Nu heb ik makkelijk lullen, want hier is het nog prima barbecueweer, maar in Nederland natuurlijk niet. Geeft niks, die kolven kun je ook gewoon een minuut of twintig koken in water. Lekker, met goede boter en zout.

Helaas smaakt de Amerikaanse boter naar niets. Zo wordt de meevaller van goedkope groente teniet gedaan door de aanschaf van een pakje geïmporteerde Franse boter van 4 dollar: zoals altijd, het moet uit de lengte of uit de breedte. Trouwens, met die flauwe Amerikaanse boter gaat het ook best, als je er wat smaak doorheen prakt. Zo kun je nog eens wat variëren, want anders komt de mais je spoedig de neus uit.


Bereidingswijze

Laat een half pakje boter op kamertemperatuur komen. Meng er sap en geraspte schil van een of twee limoenen door, een fijngesneden rood pepertje, en wat zout. Laat op elke warme maiskolf een klont van de boter smelten.

Of meng de boter met zout, fijngesneden verse rozemarijn en dito salie. Of met zout, zwarte peper en komijn. Of, voor de allermoeilijkste kinderen: met twee forse eetlepels bruine basterdsuiker en flink wat gemalen kaneel. In het laatste geval trouwens liever niet opdienen met gegrilde biefstuk.

Sylvia Witteman


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden