Mac 'n cheese

Adriaan de Boer


Ingrediënten

30 gr bloemhalve liter melk
(kippen)bouillonblokje
30 gr boter
1 bol mozzarella
150 gr oude kaas, geraspt
350 gr pasta
150 gr blauwschimmelkaas


In The New York Times stond laatst een fascinerend stuk over eenklassieker uit de Amerikaanse keuken: macaroni met kaas, oftewel macaroniand cheese, vaak ook kortweg mac 'n cheese genoemd - een gerecht dat inde Verenigde Staten zo populair is dat het eigen fanclubs op de beenbrengt.

In het krantenstuk, dat vrijwel onmiddellijk belandde in de toptien vanmeest doorgemailde artikelen uit de Times, beschrijft Julia Moskin haarzoektocht naar de volmaakte macaroni met kaas. Ze stuitte daarbij op ruwwegdrie problemen: de kaas, de saus en de pasta. Wat voor kaas stop je erin?Moet er per se saus door? Gebruik je gekookte of ongekookte pasta, en watvoor pasta dan?

Moskin pleit voor doodgewone elleboogmacaroni van de niet al te fijnesoort. Tot voor kort mengde ze die in halfgekookte toestand met de saus ende kaas, waarna het de oven in ging om zijn uiteindelijke gedaante teverkrijgen: een geurige, kleverige pastabom met goudbruine korst, smeuïgtot op de bodem. Tegenwoordig zweert ze bij een recept waarin de macaroniongekookt wordt gemengd met dikke room, melk en kaas.

Welke kaas? Tja. Moskin kreeg van alles aangeraden: van doodgewonecheddar tot een nauwkeurig afgewogen mengsel van 30 procent gruyère,50 procent jonge Ierse cheddar en 20 procent parmezaan. Ze kwam uit bij'American cheese', een doorgaans met water tot papje vermalen cheddar- ofcolbysoort, in Nederland verkrijgbaar bij sommige in (Amerikaanse)delicatessen gespecialiseerde winkels.

Met die kaas is een smakelijke, bindende saus makkelijker te maken danmet de 'witte saus' die in Amerikaanse kookboeken wordt beschouwd alsonmisbaar element van mac 'n cheese. Wij zouden spreken van bechamel en diegaan we, al was het maar omdat de Amerikaanse kaassmurrie hier niet goedte krijgen is, toch gewoon gebruiken.


Bereidingswijze

Zet een pan met water op en smelt in een andere pan zachtjes de boter.Roer de bloem er met een garde doorheen zodra de boter gesmolten is. Blijfroeren, een minuutje, zodat de rauwe smaak van de bloem verdwijnt. Doe dekoude melk er scheutsgewijs doorheen. Blijf roeren. Verkruimel er een(kippen)bouillonblokje boven, breng aan de kook, laat pruttelen en roer zonu en dan.

Doe in de andere pan, zodra het water kookt, 350 gram groveelleboogmacaroni. Roer, laat het water weer aan de kook komen, roernogmaals en draai het vuur uit. Maak de saus in de andere pan af door ereen stuk blauwschimmelkaas - Danablu, gorgonzola, zoiets - in brokken inop te lossen.

Giet de pasta af als die een minuut of drie in het hete water heeftgestaan. Doe in een ovenschaal. Snijd een bol mozzarella in blokjes, roerdie erdoor en giet er vervolgens het pannetje saus over uit. Wie houdt vanvloeibaar, kan er een kleine of grote scheut witte wijn doorheen doen.Roer, en bedek met geraspte oude (of belegen) kaas. Zet in devoorverwarmde oven op 180 graden, een kwartier of iets langer, tot eenmooie korst ontstaat.

Amerikanen eten er rustig een gegrilde steak of een halve kip bij.Beter én lekkerder: een frisse, groene salade en verder niks.

Henrico Prins


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden