'Lust en liefde sluiten elkaar uit'

Leo (67) gelooft niet dat grote liefde en geile seks samengaan, dus leeft hij liever alleen.

null Beeld
Beeld

Ik ben al bijna mijn hele leven alleen en eerlijk gezegd verbaast het me dat niet veel meer mensen daarvoor kiezen. Het zou een hoop frustratie en ongeluk schelen wanneer we voor eens en altijd onder ogen zouden zien dat lust en liefde niks met elkaar te maken hebben en allebei gebaseerd zijn op een totaal ander uitgangspunt: de een op spanning, de ander op consolidatie. Dat lust en liefde elkaar uitsluiten, en niet, zoals de romantische gedachte wil, elkaar aanvullen. De paar keer in mijn leven dat ik stapelverliefd was, kon ik in ieder geval niet aan geile seks denken. Ik schaamde me alleen al voor de gedachte dat ik die mooie vrouw met wie ik zulke fijne gesprekken had, de kleren van het lijf zou rukken. Liefde is hoofs, verlegen, liefde is stil verlangen. Lust is daarentegen ongeremd en gedijt bij spanning en het onverwachte. Respectvol, maar wel: ongeremd. Van intelligentie, wederzijdse interesse of zelfs schoonheid, raak ik niet opgewonden. Wel van een mooie kont, mond, huid, ogen, een stoute lach, een blik. Een decolleté van een centimeter of drie diep, man wat dat kan doen. Terwijl die mooie kont et cetera weer niet bepaald eigenschappen zijn waarop ik verliefd word. In theorie zou ik verliefd kunnen zijn op een vrouw en opgewonden kunnen raken van een andere. En dat alles tegelijkertijd. Geen wonder dat mijn verhoudingen nooit langer duurden dan een paar jaar. Het is mij nooit gelukt het een met het ander te verenigen en ik stel me tevreden met losse seksuele contacten. Zij die zeggen dat je eenzelfde vrouw jaar in jaar uit lief kan hebben en geil met haar kunt vrijen, verdenk ik van doen alsof. Stel dat het wel bestaat, dan is dat hoe dan ook zeer, zeer zeldzaam. Niemand wacht op de dag dat hij echt een parel vindt in zijn oester, en toch blijven we allemaal hunkeren naar die ene ware die alles in zich combineert. Of troosten ons met een concessie.

Ik heb een vriend die over zijn vrouw zegt: ze is erg lief, ik houd veel van haar, maar over veel onderwerpen kan ik niet met haar praten. Toch zijn die twee al meer dan twintig jaar samen. Ik heb een andere vriend die zegt: ik houd niet echt van mijn vrouw, maar we doen het ermee, dat is voor ons allebei het beste. Ook hen zie ik samen op hun dood afstevenen. Is wat hen drijft gewenning? Gehechtheid? Liefde zeker niet. Of het moet erg verdunde liefde zijn. Dan woon ik liever alleen, met af en toe een liefde voor een nacht en vraag me ondertussen af welke vruchten al die kromme liefdes opleveren. Ik begrijp dat het voor jonge stellen anders is. Hun kinderen zijn gebaat bij de continuïteit van een verhouding. Maar ook vrouwen van mijn leeftijd zie ik nog steeds wachten op die ene, ware. Ze vereenzamen terwijl ze intussen met veel mannen lekkere seks hadden kunnen hebben. Dat klinkt misschien plat. Maar niet als je lust een plek naast liefde geeft. Drift is zelfs krachtiger dan liefde. Kijk maar naar al die presidentskandidaten die vielen omdat ze gehoor gaven aan hun driften. Incidentele seks wordt gezien als ongepast. Laatst was ik samen met een leuke vrouw. Opeens zei ze: 'Ik doe dit anders nooit hoor, zo snel met iemand naar bed gaan.' Alsof seks iets was waarvoor ze zich moest verontschuldigen. Ik antwoordde dat ze zich vergiste, dat ze zichzelf tekort deed. Als ze zich vaker zo'n uitspatting zou veroorloven, zou ze veel gelukkiger zijn. Maar misschien schrok ze van het vrije, het losbandige, het dierlijke van drift. En van de macht die ermee gepaard gaat en het zo opwindend maakt. In iedere vrijage is er een die dominanter is dan de ander. En daarmee staat seks nog averechtser op grote liefde, die juist gebaseerd is op gelijkwaardigheid.

Misschien hebben mijn keuzen daar wel mee te maken: met het voetstuk waarop ik echte liefde plaats. De verliefdheden die ik heb gekend, waren zo hevig, die pasten gewoon niet in een leven met dagelijkse verplichtingen. Ik zou het niet kunnen, wat mijn vrienden doen, dag in dag uit genoegen nemen met afgeroomde liefde en seks.

Laatst nog, een vriend van mij werd weduwnaar. Hij was ontroostbaar, maar een half jaar later ontmoette hij een andere vrouw en nu leeft hij verder alsof er niks gebeurd is. Voor mij als buitenstaander is het of hij na de dood van zijn hond een nieuwe pup in huis haalde. Met echte liefde heeft dat toch niks te maken? De liefde die ik voel voor mijn dochter bijvoorbeeld, die is onvervangbaar. De vrouwen die ik heb gekend, klampen zich aan me vast, verwachten dat ik hen vergezel bij hun hobby's en bij het winkelen. Zij beweerden dat ze van me hielden, maar in feite konden ze gewoon niet alleen zijn. Iedereen weet dat seks makkelijker verkrijgbaar is dan eeuwige liefde, dat een op de drie huwelijken strandt, maar niemand die daar conclusies aan verbindt. Al moet ik eerlijk zeggen dat ook ik niet totaal vrij ben van dit morele juk.

In een poging er iets 'meer geaccepteerds' van te maken, ging ik eens met een seksvriendin een dagje uit, maar dat mislukte grandioos. De volgende dag zijn we weer gewoon in bed gaan liggen.

Heus, als ik het kon, van een vrouw houden en telkens opnieuw opgewonden van haar raken, zou ik dat niet laten. Maar geluk blijft een ogenblik. En het huwelijk is niet de manier om die kortstondige geluksmomenten te verlengen en uit te smeren. Mijn grootste ideaal zou zijn samen met een vrouw in een groot huis te leven, met aparte slaapkamers. Alleen als we elkaar echt willen, zoeken we elkaar op in bed. De rest van de maand is er voor bewondering en die sluit, zoals bekend, opwinding uit.'

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Leo gefingeerd. Ook geïnterviewd worden over liefde en lust? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden