Luchtige eierkoeken

Ze is bevallen van baby en boek en dat mogen we weten ook. Sonja Bakker is terug. Nog maar vijf jaar geleden verkocht de voormalig dieetgoeroe meer dan 2.5 miljoen dieetboeken. Na een burn-out deed ze een stapje terug.

Ingrediënten

Voor 15 stuks:
3 eieren
100 gr suiker
snuf zout
beetje merg uit een vanillestokje
120 gram zelfrijzend bakmeel
eventueel: 4 eetlepels geraspte kokos
eventueel: een glaasje Pedro Ximénez (zoete sherry)
Nu werkt ze samen met supermarkt Lidl. Trots liet de kruidenier vrijdagmiddag in een persbericht weten dat de schappen in de 360 vestigingen leeg zijn. Bakkers boek Bereik je ideale gewicht viel niet aan te slepen.

Hoog tijd dus om zelf poolshoogte te nemen. Dat was een indrukwekkende ervaring. Direct bij binnenkomst staat een levensgrote Bakker in bordkarton. Achter haar beeltenis liggen, toeval of niet, grote hoeveelheden chocoladerepen. Bakkers boodschap is nog dezelfde: vetarm eten met behulp van magerproducten. Blije mensen laat ze in haar boek aan het woord: 'Steeds een verrassing wat ik nu weer mag', zegt Anita Mosselman. Dat wat van Sonja mag, is eierkoek.

De eierkoek is nog steeds een hype, bij de Albert Heijn ook verkrijgbaar in een volkorenvariant. Lidl voorziet ook in de eierkoekhit, Bakker heeft er zelfs een toetje bij bedacht met vanillevla en appelsap. Eierkoeken, ik heb het er niet op. Sommige soorten ruiken naar ammoniak. Kenners zeggen dat het om ammoniumbicarbonaat gaat: vlugzout dus. Door die geur kwamen dames met flauwtes vroeger weer gauw op de been. Voeg het toe aan deeg en de eierkoek wordt lekker plakkerig. Door de stank moet je je even heenbijten. Dat snap ik dus niet, dat een mens droge stinkkoek eet, terwijl het niet hoeft. Wil je eierkoek, dan krijg je eierkoek.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de eieren, suiker, merg en zout minstens 5 minuten. Daarin schuilt het geheim volgens culinair blogster Cooksterella. De koeken worden er lekker luchtig door. Zeef de bloem door de massa en blijf mixen tot het een mooi homogeen mengsel is. Stort in kleine hoeveelheden in siliconen- of papieren vormpjes.

Bak ze in 10 minuten goudbruin. Laat even afkoelen en wip ze dan uit hun vormpje. Mijn variatie met kokos was ook lekker. In Zeeland besmeren ze de koek doorgaans met boter en suiker. Heel juist. De koek in een glas Pedro Ximénez (zoete sherry) dopen, mag misschien niet van Bakker, maar wel van mij. Afvallen, het blijft schipperen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.