Eeuwige Leven Louise Vonhoff (1926-2019)

Louise Vonhoff (1926-2019): politica die zelf wel wist ‘hoe er op de trommel moet worden geslagen’

Louise Vonhoff vond dat vrouwen niet afhankelijk moesten zijn, zelfs als hun man topbestuurder was. Ze zat ruim dertien jaar in de Eerste Kamer.

Beeld Nationaal Archief

Ze was al actief in de politiek toen haar man Henk Vonhoff nog leraar geschiedenis was. In 1966 was Louise Vonhoff-Luijendijk gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam.

Pas een jaar later kwam Henk Vonhoff in de Tweede Kamer. Ze kwam in zijn schaduw te staan toen hij in 1971 staatssecretaris voor Cultuur werd, daarna burgemeester van Utrecht en uiteindelijk zestien jaar commissaris van de koningin in de provincie Groningen. Louise Vonhoff-Luijendijk was ruim dertien jaar lid van de Eerste Kamer en actief in talrijke organisaties op het gebied van maatschappelijk werk en cultuur.

Soms kon ze fel uithalen als er neerbuigend over haar positie werd gedaan. Ze vond dat vrouwen voor zichzelf moesten zorgen en niet afhankelijk moesten zijn van hun man. Ook de echtgenote van een vooraanstaande bestuurder had in haar ogen recht op een eigen carrière. In 1987 weerlegde ze in een interview met De Telegraaf beschuldigingen dat zij haar Kamerlidmaatschap te danken had aan lobbywerk van haar man, nadat ze met voorkeurstemmen was gekozen boven enkele kandidaten die hoger op de lijst stonden. ‘Het zijn gemene roddels’, zei ze in de krant. Het meest gekwetst is ze als ze het domme vrouwtje van de commissaris van de koningin wordt genoemd, zo stond er over haar geschreven.

In het Nieuwsblad van het Noorden zei ze: ‘Als er op de trommel moet worden geslagen, weet ik zelf wel hoe het moet.’ Eigenlijk vond ze juist dat ze meer hinder had gehad van de carrière van haar man dan voordelen.

Louise Vonhoff-Luijendijk (tante van de journalist Joris Luijendijk) overleed 2 februari op 92-jarige leeftijd, ruim acht jaar na haar man. Samen hadden ze drie kinderen. Volgens haar dochter Caroline Vonhoff is ze tot het laatste moment heel helder gebleven. ‘Ze zag slecht, maar als ze bij bridge de eerste kaart kon zien wist ze het nog heel goed uit te spelen. Ze was slimmer dan u en ik bij elkaar.’

Louise Luijendijk werd geboren in Heerlen, waar haar vader opzichter was bij de Staatsmijnen. Na de hbs deed ze een studie bedrijfsmaatschappelijk werk in Sittard die ze in 1952 voltooide. In dat jaar ontmoette ze ook Henk Vonhoff, die in Limburg onderzoekswerk deed. Voor haar stage in Amsterdam bood hij haar een kamer aan. Hij was al vanaf het begin VVD-lid en sleepte haar mee naar partijbijeenkomsten.

Het leidde niet alleen tot haar lidmaatschap van de VVD, maar ook tot een huwelijk. Zij ging daarna werken bij de Gemeentelijke Sociale Dienst in Purmerend. ‘Ze ging in de gemeenteraad omdat ze dan meer voor elkaar kon krijgen. Als ze belde met Loes Vonhoff, maatschappelijk werk, werd er minder hard aan getrokken dan als ze belde met Loes Vonhoff, raadslid’, zegt haar andere dochter Yolanda Vonhoff.

Als gemeenteraadslid was ze initiatiefnemer van het Open Huis – een sociëteit voor gescheiden mensen – die in 1968 aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam werd geopend. In 1972 ging ze werken bij De Nederlandsche Bank. Zes jaar later kwam ze terug in de politiek als Eerste Kamerlid, waar ze altijd wel een voorzitterschap bekleedde van een of andere commissie.

Toen ze in 1990 een lintje kreeg, zei ze: ‘Ik heb nooit de publiciteit gezocht. Aan mijn man hebben ze wel genoeg.’ Een van de grote hobby’s die ze deelde met haar man was bridge. Het echtpaar Vonhoff deed zelfs mee aan internationale kampioenschappen.

Ook na haar politieke carrière bleef ze actief in allerlei organisaties. Zo was ze nog steeds beschermvrouwe van het Kinderboeken Cultuurfonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden