Lot Mexicaanse migranten is ook in Mexico beroerd

Wie uit de Amerikaanse staat Arizona komt, heeft tegenwoordig heel wat uit te leggen. Vraag het maar aan de honkballers van de Arizona Diamondbacks uit de Major League Baseball, die op fluitconcerten en boegeroep worden getrakteerd als ze ergens in de VS moeten spelen....

Iñaki Oñorbe Genovesi

Het heeft allemaal te maken met de omstreden aanscherping van de immigratiewet van Arizona, waardoor vreemdelingen zonder verblijfspapieren in de Grand Canyon State bestraft kunnen worden met 6 maanden cel of boetes van omgerekend 6.000 euro. Bovendien kan volgens de tekst van Wet SB 1070 de politie ‘bij een redelijk vermoeden’ iedereen die eruitziet of hij illegaal de VS binnen is gekomen, controleren en arresteren.

De verontwaardigde reacties van met name mensenrechtenorganisaties en belangengroeperingen zijn begrijpelijk. Evenals de straatprotesten tegen de wet, afgelopen weekeinde, van tienduizenden Latino’s – de grootste groep illegale immigranten in de VS. Zij vrezen terecht dat door de vage bewoordingen van de regeling mensen op basis van huidskleur, accent of sociale status zullen worden opgepakt.

Opvallender was de eenzijdige kritiek van president Felipe Calderón en andere Mexicaanse politici op de immigratiewet. Natuurlijk kon Calderón er niet omheen iets te zeggen. Van de naar schatting 460 duizend illegalen in Arizona komen veruit de meesten tenslotte uit Mexico. Bovendien gaan dagelijks 65 duizend Mexicanen in Arizona werken of winkelen.

Maar de Mexicaanse president was wel heel makkelijk met het roepen dat de wet ‘de deur opent naar intolerantie, haat, discriminatie en machtsmisbruik’ en ‘een bedreiging vormt voor de Mexicaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse bevolking in deze staat’. Om maar te zwijgen van de vele Mexicaanse politici die jammerend hebben gepleit voor een boycot – eenderde van Arizona’s export gaat naar het buurland.

Calderón en de politici hoor je dezer dagen echter nauwelijks over stadjes als Altar, in de Mexicaanse staat Sonora, waar illegale migratie naar Arizona een ware trekpleister is geworden. Dagelijks strijken honderden Mexicanen en migranten uit Centraal-Amerika er neer in tientallen pensions, wisselkantoren en winkels – waar alles te krijgen is voor de tocht door de El Sasabe-woestijn – tot coyotes (smokkelaars) hen naar de VS brengen.

Ook geven de Mexicanen slechts schoorvoetend toe dat Mexicaanse criminelen en de overheid zich schuldig maken aan verkrachting, ontvoering en het vermoorden van migranten – of deze zaken negeren. Misbruik dat er volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International toe leidt dat ‘de reis die zij door Mexico moeten maken een van de gevaarlijkste ter wereld is’.

Zo bezien, is het aan beide kanten van de 595 kilometer lange grens die Mexico en Arizona delen niet echt aangenaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden