PostuumLoek Zonneveld

Loek Zonneveld (1948-2018): gegrepen door theater

Theaterjournalist, docent en dramaturg Loek Zonneveld (1948) is vrijdag overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Loek Zonneveld. Beeld HH
Loek Zonneveld.Beeld HH

Zonneveld schreef sinds 1970 voor weekblad De Groene Amsterdammer theaterkritieken en artikelen over toneel. Daarnaast publiceerde hij in het vakblad De Theatermaker en gaf hij geruime tijd les op de Amsterdamse Theaterschool in het vak theatergeschiedenis. Ook werkte hij als dramaturg en adviseur mee aan een aantal theaterproducties. Begin jaren negentig schreef hij korte tijd kritieken voor de Volkskrant.

Zonneveld werd geboren in Heemskerk, Noord-Holland. Hij was aanvankelijk onderwijzer maar werd al snel gegrepen door het theater, een vakgebied waarin hij zich verder bekwaamde. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis van het regisseurstoneel in de 19de en 20ste eeuw. Wat theater betreft was hij een omnivoor: hij bezocht jeugdtheater, teksttoneel, musicals en locatietheater.

Zijn artikelen werden gekenmerkt door een enorme vakkennis en toegankelijkheid. Hij schuwde uitgesproken, barok taalgebruik niet. Zonneveld kon genadeloos kritiek leveren maar nog fanatieker zijn enthousiasme met lezers delen. Hij kon even knorrig als begeesterd zijn. Favorieten van hem waren het hele oeuvre van Bertolt Brecht en het theater van Maatschappij Discordia.

Niet alleen als journalist, hij noemde zichzelf het liefst toneelverslaggever, ook als docent kon hij zijn kennis in hoge mate kwijt. ‘Ik ga van de stelling uit dat kennis en inzichten er zijn om met zoveel mogelijk mensen te delen’, zo formuleerde hij het zelf.

De laatste jaren schreef hij geregeld uitgebreide, goed gedocumenteerde necrologieën over uiteenlopende toneelspelers voor vakblad De Theatermaker. In 2013 ontving hij de speciale ACT-award van de gezamenlijke acteurs, in 2015 gevolgd door de VSCD-Prosceniumprijs voor zijn grote verdienste voor de geschiedschrijving en verbreiding van het Nederlandse theater. In zijn dankwoord las hij een tekst van Brecht voor.

De uitvaart van Loek Zonneveld vindt volgende week vrijdag plaats. Er zijn plannen in september een herdenkingsbijeenkomst voor hem te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden