Eeuwig levenLiselore Gerritsen 1937-2020

Liselore Gerritsen was een kleinkunstenaar die niet van showbizz hield

‘Haar teksten waren briljant’, zegt Paul van Vliet over zijn ex met wie hij vele jaren optrad. Maar op het podium bleef ze altijd onzeker.

Redactie
Liselore Gerritsen in 'Music Gallery', een programma van de AVRO. Beeld ANP
Liselore Gerritsen in 'Music Gallery', een programma van de AVRO.Beeld ANP

Ze was een vooraanstaande naam uit de hoogtijdagen van de Nederlandse kleinkunst. Liselore (‘Liesje’ voor intimi) Gerritsen was veelzijdig. Ze schreef liedteksten en trad daarmee op als chansonnière en cabaretière. Ze schreef ook verhalen en gedichten. Samen met haar toenmalige echtgenoot Paul van Vliet richtte ze de theatergroep PePijn en later het theater PePijn in Den Haag op.

Paul van Vliet, die ondanks de scheiding een goede relatie met haar hield, zegt dat ze als schrijfster het gelukkigst was. ‘Op het podium was ze onzeker of het wel goed genoeg was. Dan moesten we dat bevestigen. Haar teksten waren de beste in de kleinkunst.’

Liselore Gerritsen overleed 25 november in een verpleeghuis in Woubrugge - één jaar na haar partner jazzbassist Ruud Jacobs, met wie ze na de relatie met Van Vliet veertig jaar samen was. Ze werd 83 jaar.

Liselore werd geboren in het in de buurt van Zutphen gelegen Gelderse dorp Wichmond. Haar vader was dominee, haar moeder was van Duitse afkomst. Ze kreeg nog een jonger zusje Eva. Al jong wilde ze naar de toneelacademie.

Maar haar ouders eisten dat ze een ‘serieuze studie’ zou doen. Ze koos voor Frans aan de universiteit van Leiden. Hier ontmoette ze in 1957 medestudent Paul van Vliet die haar in een café Franse chansons hoorde zingen. Hij vroeg Liselore voor het door hem en Floor Kist opgerichte Leidsch Studenten Cabaret, dat al gauw semi-professioneel werd met Liselore als leading lady. Van Vliet: ‘Ze was bijzonder mooi en charismatisch. Flamboyant en ingetogen tegelijkertijd.’

De samenwerking leidde later tot de oprichting van Theatergroep PePijn, waarvoor in een oud pakhuis een eigen theater met 110 stoelen werd ingericht. Behalve Paul van Vliet en Liselore Gerritsen maakten hier Judith Bosch, Rob van Kreeveld en Ferd Hugas deel van uit. Voor de programma’s schreef aanvankelijk Van Vliet vooral de teksten, maar later vulde Gerritsen de voorstelling aan met eigen werk.

Liselore zei over die tijd: ‘Iedere avond uitverkocht, nooit voor zes uur ’s ochtends in bed! We deden alles zelf: optreden, de koffie, de bar na de voorstelling en als de mensen eindelijk weg waren, afwassen en schoonmaken.’ In 1963 zou ze met Van Vliet trouwen, een huwelijk dat tot 1978 stand hield.

De theatergroep was al zeven jaar eerder gestopt. Het theater zelf bleef. Youp van ’t Hek, Hans Liberg, Jack Spijkerman en Herman Finkers zouden hun eerste voorstellingen in PePijn spelen.

Liselore Gerritsen trad op in de shows van Ramses Shaffy (Ramses en Liselore), Harry Sacksioni en Laurens van Rooijen (Een klein concert) Herman van Veen, en Henk van Ulsen (Namens Jacques Brel).

Vanaf de jaren tachtig stond ze voornamelijk solo op de bühne, met verhalen en poëzie. Ze vond zichzelf niet geschikt voor de grote showbusiness. ‘Dat past niet bij mijn karakter. Ik speel geen typetjes. Ik maak geen grappen.’

Drie onderwerpen beheersten haar werk: religie, liefde en de dood. ‘Ik probeer wel wat anders, maar dan sluipt dat er toch in.’ Veel van haar werk ging terug naar haar jeugd: haar ouders en de omgeving van Wichmond. In 2002 maakte ze haar laatste voorstelling Het Jaar van de Kaapse Viool.

Haar werk is vastgelegd op de cd’s Liselore, Sta Even Stil, Oktoberkind en Liselore NU, en in bundels als Alles op z’n tijd en Je kunt niet alles hebben. Paul van Vliet: ‘Haar teksten zijn een mengeling van poëzie, realisme en Achterhoekse humor. Freek de Jonge, Jochem Myjer en Herman van Veen hebben mij na haar dood gebeld en telkens bleek hoeveel waardering ze voor haar teksten hadden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden