Lipinski lost Henie na 70 jaar voor eeuwigheid af

De jongste wereldkampioene ooit, en dat zal ze waarschijnlijk ook altijd blijven. Tara Lipinski werd zaterdag in Lausanne gekroond tot de beste kunstrijdster....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De prille Amerikaanse loste Sonja Henie af. De Noorse schaats-ster werd zeventig jaar geleden voor het eerst wereldkampioene. Henie was toen nog net geen vijftien, precies 32 dagen minder jong dan Lipinski nu. Daarna veroverde Henie nog negen wereldtitels. Die prestatie zal Lipinski zeker niet evenaren of overtreffen.

Kunstrijdsters mogen tegenwoordig van de internationale schaats unie (ISU) eigenlijk pas aan het WK meedoen als ze op 1 juli voorafgaande aan het toernooi ten minste vijftien jaar zijn. Voor Lipinski werd in Lausanne echter een uitzondering gemaakt, omdat ze al in grote wedstrijden was uitgekomen voordat die reglementswijziging van kracht werd. Hoe jong ze ook is, haar lange kür, vormgegeven door de Canadese choreografe Sandra Bezic, zag er verbluffend volwassen uit en was technisch briljant. Lipinski leverde zeven drievoudige sprongen af. Daaronder de opmerkelijke combinatie van twee drievoudige Rittbergers. Dat had niemand voor haar gedaan.

Vorig jaar eindigde Lipinski bij het WK in Edmonton slechts als vijftiende. De machtsgreep nu verbaasde de Texaanse, die slechts 1.47 meter meet. Staande op een stoel stond ze de pers te woord: 'Dit had ik niet verwacht, zeker dit jaar niet. Het is een grote schok, maar ik vind het heerlijk.'

De scholiere traint sinds anderhalf jaar in Bloomfield Hills (Michigan) onder leiding van Richard Gallaghan. Haar moeder Pat houdt een oogje in het zeil, haar vader Jack is blijven wonen in Texas, waar hij een hoge functie in de olie-industrie heeft.

De onbevangen Lipinski deed zaterdag in vier minuten geen pas verkeerd. Maar omdat haar de kracht in de benen ontbrak om naar echt grote hoogte te stijgen, moest haar duizelingwekkende draaisnelheid het sprongrepertoire redden. Dat getol viel bij de juryleden minder in de smaak.

Die gaven bij de vrije kür dan ook de voorkeur aan Lipinski's landgenote Michelle Kwan en aan de Russin Irina Sloetskaja, de Europese kampioene, die bij de korte kür ten val was gekomen. Kwan, de zestienjarige titelverdedigster, had ook in het korte onderdeel teleurgesteld maar wervelde zaterdag over het Zwitserse ijs en kreeg terecht de beste rapportcijfers. Haar achterstand - ze begon als vierde aan de finale - was echter net te groot om verder te reiken dan zilver. De Amerikaanse titel had Kwan al eerder verspeeld aan Lipinski. De Française Vanessa Gusmeroli, twee jaar geleden nog de nationale kampioene waterskiën, stelde zich tevreden met het brons. Sloetskaja werd vierde.

Nicole Bobek, wier coach Carlo Fassi donderdag in Lausanne overleed aan een hartaanval, kon het verdriet over dat drama minder goed aan dan ze had gehoopt. De Amerikaanse viel van de achtste plaats terug naar de dertiende. Na afloop van haar kür, waarin ze werd begeleid door Carlo's vrouw Christa, knielde Bobek in stilte op het ijs. 'Ik wilde Carlo even laten weten dat ik voortdurend aan hem heb gedacht.'

De wereldkampioene van 1995, Lu Chen, wist zich niet te plaatsen voor de afsluitende kür. De Chinese, die vorig jaar net achter Kwan eindigde, miste daardoor ook de eerste kwalificatie voor de Olympische Winterspelen, begin volgend jaar in Nagano. Chen kampte lang met een voetblessure waardoor ze vier maanden niet kon trainen. Ze krijgt later dit jaar nieuwe kansen om zich te kwalificaren voor de Spelen in Japan.

Oksana Gritsjoek en Evgeni Platov werden vrijdagavond voor de vierde keer op rij wereldkampioen ijsdansen. Het Russische paar, na de eerste twee onderdelen al veruit favoriet, maakte in de afsluitende vrije kür geen fouten meer. De vier titels in Lausanne werden keurig over vier landen verdeeld. De Canadees Elvis Stojko won bij de mannen, het Duitse koppel Mandy Wötzel en Ingo Steuer zegevierde bij het paarrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden