Linzensoep met balletjes en zure room

Beeld Getty Images

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: linzensoep met balletjes en zure room (voor 4 personen).

Ik werk aan een universiteit, met pal daarnaast een academisch ziekenhuis waar het goed lunchen is. De universitaire gaarkeuken biedt een troosteloze parade van slappe broodjes, bakjes verlepte sla en uitgedroogde frikadellen. Maar bij de dokters hebben ze een uitgebreid buffet met knisperend verse keuzemogelijkheden en wordt er echt gekookt, minimaal twee verschillende maaltijden per dag.

Dat laatste is van doorslaggevend belang, aangezien ik een aantal jaar geleden de koolhydraten uit mijn voedingspatroon heb verwijderd. Een aardappeltje op zijn tijd gaat nog, maar pasta, rijst en brood probeer ik te vermijden. Dat lukt aardig, behalve als ik iets te diep in het glaasje heb gekeken. Dan veegt de kater de volgende ochtend de vloer aan met mijn discipline en eet ik knapperige broodjes met pindakaas en filet americain als ontbijt.

Elke middag trek ik dus naar het ziekenhuis, voor een bordje met een stukje vlees of vis, salade en wat warme groenten. Tot voor kort, want sinds 1 januari kun je er alleen nog maar met een ziekenhuispersoneelskaart betalen óf het dubbele met je pinpas afrekenen. Pure klassenjustitie als je het mij vraagt, waarvan de armzalige universiteitsmedewerker de dupe is, terwijl uitgerekend die dokters centen zát verdienen. Ik moest denken aan een verhitte discussie met een nogal socialistisch ingestelde vriendin, die stelde dat mijn koolhydraatarme levensstijl in wezen een elitaire aangelegenheid is, alleen weggelegd voor mensen die het kunnen betalen.

Dus voortaan neem ik maar weer iets uit mijn eigen volkskeuken mee voor de lunch. Deze linzensoep bijvoorbeeld: troostrijke, betaalbare en koolhydraatarme kost in bange dagen.

Ingrediënten

• 1 grote ui, gesnipperd

• 4 tenen knoflook, gehakt

• 1 rode peper, gehakt

• olijfolie

• gemalen komijn

• 500 gram gekookte linzen, uitgelekt

• 1 liter kippenbouillon

• peper en zout

• 400 gram gehakt (half-om-half, of lam)

• 1 kleine ui, geraspt

• geraspte schil van 1 citroen

• 1½ el bloem

• 150 gram zure room

• verse koriander

Bereidingswijze

Fruit de ui, knoflook en rode peper in wat olijfolie en strooi er een royale eetlepel komijn over. Bak ook de linzen even mee en giet daarna de kippenbouillon erbij. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer en proef of er zout of peper bij moet.

Meng het gehakt met de geraspte ui, citroenschil en de bloem en breng op smaak met zout, peper en komijn. Kneed goed door en draai er kleine balletjes van. Bak de balletjes rustig bruin en gaar in wat olijfolie, in een minuut of 6.

Verdeel de soep over de borden, mik er een lepel zure room in, een paar balletjes en garneer tot slot met verse koriander.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden