Linzenschotel

Marie-Louise Schipper


Ingrediënten

Linzenschotel voor 4 personen
500 gram linzen, gekookt
flinke scheut olijfolie
150 gram spek, in blokjes
2 takjes rozemarijn
1 rode ui, in blokjes
1 stengel bleekselderij, in stukjes
3 worteltjes, in stukjes
een half bosje fijngesneden, platte peterselie
eventueel een teentje knoflook, geperst
eventueel een scheutje rode wijn


Vorige week zaterdag durfde ik voor het eerst na de jaarwisseling weer op de weegschaal te gaan staan. Er zijn moedige lieden die dat kreng gewoon de deur uit hebben gedaan en aan hun kleding merken dat ze te ver zijn gegaan. Ik heb nooit iets in de gaten, als een kledingstuk niet lekker zit, draag ik het niet meer. De relatie met dik worden, leg ik altijd pas als het al veel te laat is. Toch heb ik het afgelopen jaar mijn leven gebeterd, er zijn kilo's verdwenen.

Maar die weegschaal! Het is een oud beestje nee, niet digitaal en ik weet zeker dat ik elders twee kilo meer zou wegen. Iedere diëtist schrijft voor dat je je altijd op dezelfde weegschaal weegt, een keer per week op hetzelfde tijdstip en dat je er ook maar één keer op gaat staan. Dat doe ik allemaal niet. Dus toen zij mij uitnodigde om op de weegschaal te gaan staan, midden op de dag, heb ik die uitnodiging lachend van de hand gewezen. Wat weegt een laars wel niet? Nee, ik weeg mij thuis, in alle vroegte. Een klein beetje voorover hellen, scheelt een kilo in negatieve zin, lichtjes de muur vasthouden een paar pond in positieve zin. Het uiteindelijke gewicht is door wederzijdse ouderdom niet goed te lezen. Ik rond altijd naar beneden af. Het wegen van voedsel neem ik trouwens ook niet zo nauw. Ik heb wel een keukenweegschaal, maar die is op een bijzondere dag blijven steken op 700 gram. Met het losse polswerk en veel proeven, ben je uiteindelijk beter af. Op alle fronten, ook bij dit linzengerecht.


Bereidingswijze

Doe een scheut olijfolie in een zware pan en en fruit de spekblokjes een paar minuten op een laag vuur tezamen met de rozemarijn. Voeg de geperste knoflook, blokjes ui, bleekselderij en wortel toe (liefst gesneden in gelijke grootte, ongeveer een halve centimeter), schep alles door elkaar en bak opnieuw een paar minuten. Voeg dan de gekookte, maar niet geheel gare linzen en de helft van de peterselie toe en bak het geheel gedurende tien minuten nog eens zachtjes door.

Mocht dit alles te droog worden, voeg dan een scheut goede rode wijn toe. Proef op smaak, voeg eventueel peper en zout toe en de rest van de peterselie. Dien op met donker brood en een tomatensalade. Drink er voor het evenwicht een glas rode wijn bij.

Marie Louise Schipper


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden