Linzen met koriander-gember-limoen-gremolata

Vorige week mailde een lezer ons met de vraag of wij van de Volkskeuken opheldering konden geven over hoeveel 'een flinke snuf zout' nou precies is. Hij had een Volkskeukenrecept voor krentenbollen gemaakt en de voorgeschreven 'flinke snuf zout' vertaald in een halve theelepel. Het resultaat was een flauwe zouteloze hap.

null Beeld null

Ingrediënten

Voor 2 personen (bijgerecht):
100 gr. Puylinzen
olie
1 klein uitje, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
0,25 l. - 0,5 l. zoutarme bouillon
1 laurierblaadje
0,5 bosje koriander, fijngehakt
stukje gember, ca. 1 cm, geschild, fijngehakt
rasp van 1 limoen
Die vraag leidde bij ons meteen tot een enorm gerammel op de potten en de pannen. Virtueel dan, want wij pruttelen altijd in eigen keukens op grote afstand van elkaar. 'Proeven, proeven, proeven', resoneerde het devies tussen onze denkbeeldige Volkskeukenmuren , maar dat is natuurlijk lastig bij zoiets als deeg. Ik sla er in zulke gevallen meestal een ouderwets kookboek op na, bijvoorbeeld dat van Wannée. Zij schrijft op 350 gram bloem 7,5 gram zout voor, wat neerkomt op ongeveer 1,5 theelepel (1 theelepel = 3 tot 5 gram). Op een kilo bloem zit je dan rond 4,5 theelepels, wat mij rijkelijk veel lijkt, dus ik zou niet verder gaan dan 3.

Daarmee zijn we dan alweer afgegleden in het domein van smaak. Ik had me bij dit pannengekletter wat afzijdig gehouden, omdat ik nog zat bij te komen van een vastenweekend en in de week ervoor en erna helemaal geen zout heb gegeten. Dat vasten doet trouwens ook opmerkelijke dingen met je smaak. Je gaat weer veel intenser proeven en je merkt dat je eigenlijk helemaal niet zoveel smaakmakers nodig hebt.

Probeer het eens uit met een simpel linzengerechtje. Controleer de linzen op steentjes. Verwarm de olie in een braadpan, fruit het uitje en de knoflook (asafoetidapoeder is een goede vervanging voor wie geen ui en knoflook wil), voeg de linzen toe, roer even door en doe er dan de zoutarme bouillon en het laurierblaadje bij. Zelf getrokken groentebouillon (zonder zout) is natuurlijk nog beter. Kook de linzen in 30-45 minuten gaar, roer af en toe en voeg zo nodig nog een scheutje bouillon toe. Hussel ondertussen de fijngehakte gember, koriander en geraspte limoenschil door elkaar voor een variant op gremolata. Giet de linzen af als ze gaar zijn, dien ze op met een beetje van het kookvocht en strooi er wat van de gremolata overheen. Proef de linzen, probeer alle afzonderlijke smaken te proeven en strooi er dan een heel klein beetje zout over en proef nogmaals. Probeer beetje bij beetje uit hoeveel zout je werkelijk lekker vindt. Best kans dat dat veel minder is dan je denkt. Voor een volledige maaltijd: eet er bruine of wilde rijst en salade bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden