PostuumLinda Olthof

Linda Olthof (1971–2018) was een bekend actrice die in New York furore maakte

Ze werd slachtoffer van een bloedbad toen zij en haar kind werden doodgeschoten door haar ex. Bekend was ze van GTST, maar ze hield vooral van het theater.

Linda Olthof en haar zoon. Beeld Familie-archief Olthof
Linda Olthof en haar zoon.Beeld Familie-archief Olthof

Het grote publiek kende haar als Trudy Pouw in GTST. Maar veel belangrijker vond Linda Olthof haar theaterwerk, zoals haar rol in Lars von Triers Dogville bij het Ro Theater, die lovende kritieken kreeg en waarvoor ze in 2007 werd genomineerd voor een Theater-publieksprijs.

In 2002 was ze door haar rol in Truus en Conny van Hollandia genomineerd voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, naast de grootheden Tjitske Reidinga en Anne-Wil Blankers.

De laatste twintig jaar combineerde ze een carrière in New York als actrice, regisseur en docent fysiek theater met een baan als bewegingsdocent op de Hogeschool voor de Kunsten ArtEz in Arnhem.

Aan haar leven kwam op gruwelijke wijze een einde. Op 47-jarige leeftijd werd ze op 30 juli slachtoffer van een bloedbad, waarbij haar ex-man James Shields zowel Linda als hun 6-jarige zoontje doodschoot. Hij doodde ook zijn nieuwe Nederlandse echtgenote en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Niemand weet de aanleiding van de schietpartij, maar er was een conflict over geld en voogdij.

Linda Olthof groeide op in Deventer in een gezin met nog twee dochters, waarvan een haar tweelingzus was. Op jonge leeftijd blonk ze uit als turnster waarbij ze zelfs de selectie van Overijssel haalde. Maar ze had ook van kindsbeen af een passie voor theater.

In 1990 volgde ze een jaar de opleiding docent theater in Leeuwarden voordat ze naar de toneelschool in Arnhem ging. ‘We hadden lessen waarin we hele nachten gingen tekenen. Bodypainten om er vervolgens schilderijen van te maken. We hadden allemaal de sleutel van de school’, vertelde ze later in een interview met dramaturge Willemijn Barelds.

Nadat ze vier jaar later in Arnhem afstudeerde, kreeg ze verschillende rollen bij Hollandia, het gezelschap van opera- en theaterregisseur Johan Simons en bij de Belgische theatermaker Jan Fabre. Ze had toen een relatie met de in 2012 overleden Deventer schrijver Will van Dooren, de liefde van haar leven. ‘Will was niet alleen mijn partner, maar ook mijn pedagoog. We gingen samen naar Berlijn.’ Daar zagen ze het werk van Jerzy Grotowski en Zygmunt Molik die vooral hun lichaam lieten spreken. Die lessen ging Olthof toepassen in haar eigen dynamische trainingen. ‘Ik gebruik trainingen zoals de kat, om de ruggegraat los te maken, en bewegingen om het bekkengebied te stimuleren, zoals de klokkenluider en paardenloop.’

In 1997 besloot ze een nieuwe uitdaging te zoeken in New York. ‘In Nederland had ik een documentaire op tv gezien van de Actors Studio. Toen ik daar in het kleine, bouwvallige theater kwam, wist ik dat ik hier iets wilde gaan doen’, zei ze in een interview met De Stentor.

Met een beurs van het Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten kon ze daadwerkelijk aan de slag bij Actors Studio, waar Al Pacino, Paul Newman en Dennis Hopper een opleiding hebben gehad. Haar eerste rol kreeg ze in A Thousand Acres van het Hoboken Theatre. In 1999 speelde ze ook in de bekroonde film Hell’s Kitchen.

In 2003 vroeg regisseur Bill Hopkins haar voor zijn film Beautiful Dreamer. In New York ontmoette ze ook Shields, met wie ze korte tijd was getrouwd en een kind kreeg. Ernst Braches, hoofd opleiding van de toneelschool in Arnhem, noemt haar lief en gedreven: ‘Haar training heeft generaties acteurs geïnspireerd en gevormd.’

Door de zorg voor haar kind lukte het Olthof naast haar drukke doceerwerk minder vaak te acteren. Dat had ze in de toekomst vaker willen doen. Maar haar onverwachte gewelddadige dood maakte aan die plannen een einde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden