PostuumJan Tindemans (1950-2020)

Limburgse PvdA’er met hart voor werk én kerk

Het was een noviteit in Nederweert: de zoon van de schoolmeester die socialist werd. Maar behalve voor arbeiders spande hij zich ook in voor het kerkorgel in zijn dorp.

Peter de Waard
 Jan Tindemans Beeld RV
Jan TindemansBeeld RV

‘Jasje uit en schouders eronder’ was zijn parool. Als PvdA’er in het katholieke Limburg voelde Jan Tindemans dat hij zichzelf moest bewijzen. Vooral door werklust. Elf jaar was hij gedeputeerde, daarna veertien jaar bestuursvoorzitter van Maastricht Aachen Airport, in de Limburgse volksmond vliegveld Beek. Tien jaar was hij bezig de aanleg van een oost-westbaan voor elkaar te krijgen, zodat ook nachtvluchten mogelijk zouden zijn. Het plan mislukte.

Na zijn pensionering in 2015 ­besloot hij naar de basis terug te keren. Hij zette zich in voor de restauratie van de plaatselijke kerk met orgel en voor de heemkundevereniging. In de lente van vorig jaar werd alvleesklierkanker bij hem ontdekt. Onbehandelbaar. Op 31 mei trouwde hij nog met zijn grote liefde Saskia Groenewegen, met wie hij al vijftien jaar samen was. Het was zijn tweede huwelijk. Daarvoor was hij getrouwd met Truus van Gog. Hij overleed 4 januari in zijn woonplaats Nederweert op 69-jarige leeftijd.

Gevlucht naar Amsterdam

Jan Tindemans groeide op in een katholiek onderwijzersgezin met vijf kinderen in datzelfde ­ Nederweert. Hoewel zijn ouders ­liberale katholieken waren, ontvluchtte hij het dorp voor een ­studie Algemene Literatuurwetenschappen in Amsterdam. ‘We ­waren kinderen van de jaren zestig. Links en revolutionair. Jan peuterde thuis de auto van vader Tindemans los, en we reden met een aantal vrienden vrolijk naar het Joegoslavië van president Tito. Wij wilden de arbeidersrepubliek van Tito weleens rustig bekijken. Met een glaasje slivovitsj bij de hand’, zei jeugdvriend en columnist Gerard Kessels op zijn uitvaart.

Hij werd in die tijd ook lid van de PvdA, onder de indruk als hij was van het charisma en de idealen van toenmalig premier Joop den Uyl. Dat was in Nederweert een doorbraak, een zoon van de in Nederweert alom gerespecteerde ‘meister Tindemans’ die zich openlijk uitsprak voor het socialisme.

Na zijn studie keerde hij toch ­terug naar Limburg en werd leraar Nederlands aan het Bisschoppelijk College in Weert. Die functie verruilde hij in de jaren zeventig voor het directeurschap van de Bibliotheekacademie in Sittard – een ­opleiding tot bibliothecaris – die later zou opgaan in de Zuyd Hogeschool. Hij was ook politiek actief geworden in de gemeenteraad van Nederweert. Van 1978 tot 1987 zat hij voor de PvdA in de raad.

Eén brok energie

In 1982 werd hij ook voorzitter van de afdeling Limburg van de PvdA. Het zou een opstapje worden naar de functie van gedeputeerde in de provincie Limburg. In dagblad De Limburger werd hij in die rol getypeerd als ‘gedreven, één brok energie, op dossierkennis amper te verslaan, niet altijd even diplomatiek maar een succesvol gedeputeerde’. Hij zag het creëren van een goede infrastructuur en het aantrekken van bedrijven als belangrijke doelstellingen, want dat schiep banen. ‘We heten niet voor niets Partij van de ­Arbeid.’ Maar hij keerde zich tegen de grindwinning die grote kraters in het Limburgse landschap had geslagen. Met het Grensmaas-­project verbond hij grindwinning met natuurontwikkeling en veiligheid.

Hij kon fel uithalen als hij zijn zin niet kreeg. Dan zei hij zoals Joop den Uyl: ‘Ik zal het nog één keer uitleggen.’ Soms moest hij zijn verlies nemen, zoals bij het mislukken van de oost-westbaan op het vliegveld. ‘Wat ik zo bewonderde, was dat hij met een werkbaar alternatief kwam’, zegt Saskia Groenwegen. Van 2010 tot 2018 was hij voorzitter van het European Logistics Center (ELC) Limburg. Ook werd hij lid van de raad van toezicht van de Zuyd Hogeschool, zodat de cirkel rond was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden