Liga toont verboden cartoon alsnog

OM: cartoon over Joden is strafbaar, de cartoons over Mohammed zijn dat niet...

Van onze verslaggeefstersJanny GroenAnnieke Kranenberg Janny Groen en Annieke Kranenberg

AMSTERDAM De Arabisch-Europese Liga (AEL) komt terug op de toezegging een cartoon, die uitdrukt dat de Joden (de omvang van) de Holocaust doelbewust verzinnen en die volgens het Openbaar Ministerie strafbaar is, niet langer te verspreiden. Gisteravond heeft de organisatie de gewraakte spotprent opnieuw op de site gezet. ‘Omdat weer sprake is van meten met twee maten’, zegt AEL-woordvoerder Abdou Bouzerda, die voor het eerst onthult dat hijzelf de cartoonist is.

Eerder dinsdag maakte het OM bekend dat een AEL-cartoon waarin Anne Frank wordt afgebeeld in bed met Hitler niet strafbaar is. De ‘verzonnen Holocaust’ is dat wel, omdat ‘Joden als groep worden beledigd, nu over de moord op zes miljoen Joden wordt beweerd dat deze groep dit zelf heeft bedacht’, aldus het OM. De aangifte van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is voorwaardelijk geseponeerd met een proeftijd van twee jaar, vanwege de belofte van de AEL de gewraakte tekening niet meer te gebruiken.

Tegelijkertijd meldde het OM dat NOVA en PVV-leider Geert Wilders, die de ‘Deense cartoons’ publiceerden, ook niet worden vervolgd. Die cartoons – spotprenten die in 2005 in een Deense krant werden gepubliceerd – zelf zijn volgens het OM niet strafbaar. ‘Ze gaan over de profeet Mohammed, maar er wordt niets mee gezegd over de groep moslims. Geen van de cartoons is beledigend over moslims of zet aan tot haat tegen, discriminatie van of geweld tegen moslims. Dus is ook het publiceren en verspreiden hiervan niet strafbaar.’

Deze uitleg is de AEL in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Wilders krijgt gelijk en mag cartoons die door anderhalf miljard moslims als beledigend worden ervaren, blijven publiceren. En wij moeten spotprenten die beledigend kunnen zijn voor Joden verwijderen’, reageert Bouzerda. Hij vindt de houding van het OM ‘uitermate laf’. Maandag had hij nog in ‘een prettig gesprek’ met het OM kunnen uitleggen dat de AEL nooit de bedoeling heeft gehad Joden te beledigen.

De AEL plaatste de spotprenten destijds als reactie op het veelvuldige herdrukken van de Deense cartoons. Het ging de AEL om de vrijheid van meningsuiting en het recht – ook voor moslims – op artistieke expressie. Die verklaring werd immers van stal gehaald ter verdediging van het plaatsen van de Deense cartoons. De AEL wilde slechts de hypocrisie blootleggen.

Bouzerda: ‘Ik heb de officier van justitie gezegd dat we de cartoons al lang geleden hadden verwijderd en ook niet van plan waren ze weer te verspreiden.’ Hij kreeg de indruk dat zijn uitleg werd aanvaard. ‘Maar het OM wilde alleen maar boze moslimreacties voorkomen als duidelijk zou worden dat Wilders niet en wij wel zouden worden vervolgd.’ Bouzerda constateert dat de hypocrisie terug is, dus hervat de AEL zijn cartoon-campagne. ‘Laat het OM ons maar vervolgen, we willen een uitspraak van de rechter’, zegt Bouzerda, die beklemtoont dat de AEL vindt dat ‘geen van de cartoons vervolgd dient te worden’.

Ook CIDI-directeur Ronny Naftaniel wil dat de rechter zich buigt over de affaire. Hij begint een Artikel 12-procedure, waarbij een besluit om niet te vervolgen aan het gerechtshof wordt voorgelegd. Naftaniel vindt het ‘een barre schande’ dat het OM ‘drieënhalf jaar heeft aangemodderd’ zonder duidelijkheid te verschaffen. Dat de AEL Joden niet wilde beledigen, gelooft hij niet. ‘De Joden zijn doelbewust gekozen door de AEL. Die wist dat de cartoons beledigend voor ons waren. Dat de intentie was een dubbele maat aan te tonen, is niet relevant voor de slachtoffers. Zij hebben niets met de Deense cartoons van doen.’

Naftaniel vindt ook de spotprent met Anne Frank beledigend. ‘Een nachtmerrie voor de duizenden nog in leven zijnde Joodse slachtoffers van de Holocaust.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden