'Liefdesmigratie' rijst weer de pan uit

Van verblijfsmachtigingen is 70 procent voor partners...

Van onze verslaggever Remco Meijer

Den Haag Het aantal ‘importbruiden’ dat naar Nederland komt is in 2008 met ruim 30 procent gestegen. Dat zei minister Eberhard van der Laan (Integratie) dinsdag in de Tweede Kamer.

Van der Laan (PvdA) zei zondag in De Telegraaf dat Nederland te veel vreemdelingen binnenkrijgt ‘die met een achterstand beginnen’. Importbruiden hebben doorgaans een taal- en opleidingsachterstand. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer gaf hij er ook de cijfers bij: het aantal machtigingen voor voorlopig verblijf (mvv) in deze categorie daalde tussen 2005 en 2007 van 15.000 naar 11.000, maar was in 2008 weer gestegen naar 15.330.

Om al deze mensen in te burgeren gaat ‘de spankracht’ van Nederland te boven, aldus Van der Laan. Temeer omdat tegelijkertijd voor het eerst sinds jaren weer sprake is van een ‘vestigingsoverschot’: er komen meer mensen Nederland in dan er weggaan.

Van de 15.330 mvv’s is 70 procent verstrekt aan een vrouw, de ‘importbruid’. Maar niet altijd is sprake van ‘liefdesmigratie’, zei Van der Laan, omdat onderzoek uitwijst dat het huwelijksrecht door de hier gevestigde partner vaak meerdere keren wordt gebruikt.

Op 1 november 2004 voerde het kabinet-Balkenende II een strengere leeftijds- en inkomenseis in voor het halen van een partner van buiten de EU. Toenmalig minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk wilde met name de stroom laagopgeleiden uit Marokko en Turkije tegengaan. De ontvangende partner moest voortaan 120 procent van het minimumloon verdienen en beide partners dienden 21 jaar te zijn.

Onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie wees vorige maand uit dat in de 18 maanden daarna deze vorm van gezinsvorming met 37 procent afnam. In 2006 werd bovendien de Wet inburgering in het buitenland van kracht, die bepaalt dat een buitenlander alvorens naar Nederland te komen al basiskennis van het Nederlands moet hebben. Ook die wet had een remmend effect.

Nu de cijfers over 2008 zijn geïnventariseerd en geanalyseerd, stelt Van der Laan vast dat de daling is omgebogen in een stijging. In de Kamer zei hij dat de herkomstlanden in veel mindere mate Turkije en Marokko zijn, maar eerder Irak, Somalië en Afghanistan.

‘De wetten van Verdonk zijn goed, maar onder de huidige omstandigheden niet toereikend’, zegt Van der Laan. Het vermoeden bestaat dat de regels vaak worden omzeild. Volgens hem zijn hij en en zijn collega’s op Justitie strijdbaar hier iets aan te doen. ‘Als een caravan begint te slingeren, moet je niet remmen maar gas geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden