Liefde op het eerste gezicht is geen mythe

In Noorwegen staan ze er gereserveerd tegenover, Engelsen vinden het niet meer dan lust en in Mexico is het een belangrijke oorzaak van echtelijk overspel....

Die conclusie trekt Harlequin, 'al jarenlang 's werelds grootste uitgever van romantische fictie', op basis van het Romantiek Rapport 2000. Na stevige onderzoeken over de relatie tussen liefde en tijdgebrek, liefde en jaloezie en over 'de ideale man', wilde Harlequin dit jaar alles weten over plotselinge verliefdheid.

De uitgever van blaadjes als Intiem, Bouquet en Baccara liet exact 6628 mannen en vrouwen uit 22 landen enquêteren 'om dit intrigerende mysterie te ontrafelen'. Meer dan de helft van alle mannen en vrouwen in de wereld (52 procent) heeft er volgens Harlequin weleens mee te maken gehad. Bij een op de vijf gevallen van liefde op het eerste gezicht houdt het huwelijk nog steeds stand.

Wereldwijd omschrijft bijna 40 procent het fenomeen als een 'ongelooflijk grote aantrekkingskracht'. Culturele verschillen zijn er onmiskenbaar. Zo laat 16 procent van de Mexicanen zich door liefde op het eerste gezicht verleiden, 'zonder zich te bekommeren om de huidige partner', schrijft Harlequin. Amerikanen die pardoes verliefd raken, geloven meestal dat dit de enige ware liefde is.

Nederlanders lijken in dat opzicht enigszins op Amerikanen. Nederlandse vrouwen denken via deze liefde echte geesverwanten te ontmoeten. Mannen zeggen hun liefde op het eerste gezicht letterlijk tegen het lijf te lopen. Hetgeen Harlequin tot de conclusie brengt dat deze liefde geen mythe maar een 'romantische werkelijkheid' is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden