Lidl neemt gratis schoolfruit over

Bijna 100 duizend kinderen op 500 scholen krijgen vanaf 5 januari weer gratis schoolfruit. Supermarktketen Lidl is in het gat gesprongen dat zes fruit- en groenteleveranciers hadden achtergelaten toen ze begin november opeens stopten met de regeling uit onvrede over de voorwaarden. Daardoor raakten ruim 350 duizend leerlingen op 1700 basis- en middelbare scholen hun appels, peren, bananen of kiwi's kwijt, die ze drie keer per week ontvingen.

Leerlingen krijgen schoolfruit uitgedeeld Beeld anp
Leerlingen krijgen schoolfruit uitgedeeldBeeld anp

Toen supermarktketen Lidl de plotse teloorgang van het schoolfruit uit de media vernam, heeft ze volgens eigen zeggen snel contact opgenomen met het ministerie van Economische Zaken. 'We hebben ook al een schoolbus die met groente en fruit langs de scholen rijdt om de leerlingen te wijzen op gezond tracteren', aldus Lidl-woordvoerder Christine Braun. 'De levering van schoolfruit sluit hier goed bij aan. We zien dit als maatschappelijk verantwoord ondernemen.'

De levering van schoolfruit wordt voor 75 procent gesubsidieerd door de Europese Unie. De rest moeten de leveranciers zelf betalen of via sponsoring financieren. Staatssecretaris Sharon Dijksma reageerde vorige maand onaangenaam verrast toen de vaste leveranciers het opeens lieten afweten. Ze noemde die stap 'opmerkelijk', zeker nadat de EU de subsidiëring had verhoogd van 50 tot 75 procent. 'De scholen en vooral de leerlingen worden hier helaas de dupe van', schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de leveranciers was er teveel onduidelijkheid over de subsidiëring. Zo moeten ze de producten bijna een halfjaar voorfinancieren en is het niet duidelijk of de duurste soorten fruit ook vergoed worden. Tevens zijn begin dit jaar 'onregelmatigheden' geconstateerd in de schoolfruitregeling uit voorgaande jaren, die volgens de telers voortvloeien uit de interpretatie die het Productschap Tuinbouw daaraan had gegeven.

null Beeld belga
Beeld belga

Subsidiëring

Lidl zegt geen problemen te zien in de voorwaarden van de subsidieregeling. De supermarktketen gaat het schoolfruit in ieder geval tot juni leveren aan 500 scholen, en hoopt dat ook in het volgende schooljaar te continueren. 'We hopen dat dan ook andere leveranciers zullen inschrijven', aldus Lidl-woordvoerder Braun. Lidl zegt zelf 'enkele tonnen' in het schoolfruit te steken.

Staatssecretaris Dijksma is blij dat Lidl 'een groot deel van de stilgevallen levering van gratis schoolfruit overneemt'. Zo kunnen volgens haar 'veel kinderen blijven genieten van lekker vers fruit op school'. Het ministerie heeft gisteren via een loting aangewezen welke scholen het Lidl-fruit zullen ontvangen.

Woordvoerder Peter de Boer van de zes voormalige leveranciers blijft erbij dat de subsidieregeling onuitvoerbaar was voor 'mkb-bedrijven'. Sommige telers kregen hun geld over het voorgaande jaar pas afgelopen maand, onderstreept hij. Hij vermoedt dat Lidl als kapitaalkrachtig bedrijf minder moeite heeft om aan die voorwaarden te voldoen. 'Ze hebben een groot marketingbudget en kunnen de voorfinanciering helemaal of gedeeltelijk doorschuiven naar hun telers', aldus De Boer.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden