Liam en Emma waren in 2015 de populairste namen

Daan en Sophie zijn niet langer de populairste babynamen in Nederland. Vorig jaar werden er voor het eerst meer Liams en Emma's geboren. Dat blijkt uit de gegevens van de Sociale Verzekeringsbank. Liam steeg met stip, van 9 naar 1. Emma klom één plaatsje, van 2 naar 1. In 2015 werden in totaal zo'n 168.000 kinderen geboren.

Redactie
Samuel was de eerste baby die in 2015 werd geboren. Dat was in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Beeld Jan de Groen   / ANP
Samuel was de eerste baby die in 2015 werd geboren. Dat was in het Albert Schweitzer ziekenhuis.Beeld Jan de Groen / ANP

De Sociale Verzekeringsbank keert ieder kwartaal kinderbijslag uit waardoor daar alle namen van pasgeboren kinderen bekend zijn. Een selectie: Rozemarijn (25 keer), Doortje (7 keer), Myllena (5 keer), Lobsang (1 keer), Memphis (30 keer), Keanu (12 keer) Sheldon (3 keer) en North (1 keer). Maar de meest populaire namen waren afgelopen jaar Liam en Emma: 720 jongetjes kregen de naam Liam, 793 meisjes werden Emma genoemd. In 2014 waren Daan en Sophie nog de populairste namen.

Naast de andere populaire namen, zoals Julia, Anna, Mila en Eva voor meisjes en Sem, Lucas, Luuk, Noah en Milan voor jongens, staan er ook weer vele vreemde, aparte en opvallende namen in de lijst. Zo zijn er vorig jaar meisjes geboren die Alien, Amaranggana, Blessing-VirginYah, D-gently, Dior, Eh, Em, Fe, Ha, Ka, Lia-Cita, MacKenzie, Mus, Oceaan, Panna, Peaches, Peep, Queeny-Djay, Rive, Salah-Eddine, Tsz, Volksje, You en Zozan heten.

Alf
Afgelopen jaar zijn er ouders geweest die hun zoontjes Alf, Amadoubobo, Badr-Eddine, Cent, Dee-Jay, Dodge, Eagle, Fendi, Fidel, Gentle, Helder, Ifeadikachukwu, Ira, Jaakop, Kael, Kanji, Kanye, Landt, Loveson, Mango, Messi, Nana-Frimpong, Ouweys, Papi, Phi, Rain, Reyndert-Jan, Shaker, Ubayy, Weining, Yah'mairah-Yilmaz en Zjef hebben genoemd.

Ouders zijn grotendeels vrij in het kiezen van de naam voor hun kind. De enige regels zijn dat de voornaam niet 'ongepast' mag zijn, dus bijvoorbeeld geen scheldwoorden, en het mag geen achternaam zijn die niet ook als voornaam gebruikelijk is.

Ook dit jaar maakte de SVB weer een speciale kindernamensite, waar iedereen kan checken hoe vaak een bepaalde naam is gekozen. Bekijk de site hier.

Beeld uit de Amerikaanse serie Alf, uit de jaren 80. Beeld .
Beeld uit de Amerikaanse serie Alf, uit de jaren 80.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden