De gidsWat zou u doen?

Lezersdilemma: Waarom zijn we niet uitgenodigd voor de bruiloft?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Sinds de middelbare school maak ik deel uit van een vriendinnengroep. Vakanties, verjaardagen en Sinterklaas, we vieren alles nog altijd met elkaar. Eén vriendin gaat in het voorjaar trouwen. Wij waren verheugd en feliciteerden haar tijdens een weekend weg met bubbels en cadeaus. Vorige week viel de uitnodiging in de bus. We zijn alleen welkom ’s avonds tijdens het feest, een teleurstelling. Kunnen we vragen waarom we niet bij de ceremonie aanwezig mogen zijn of moeten we er niks over zeggen omdat het haar beslissing is? 

Vrouw (26), naam bij de redactie bekend.

Er is over nagedacht

Ik begrijp jullie teleurstelling. Een van de belangrijke dingen van een vriendschap is echter ook dat je blij voor elkaar kunt zijn zonder dat je je eigen leven hierin betrekt. Het gaat hier om een grote dag van jullie vriendin en het is aan haar hoe ze die wil vieren. Ze zal de gastenlijst niet zomaar hebben samengesteld. Als je er op een rustige manier naar kunt vragen, zou je dat kunnen doen, dan houden jullie er ook geen onuitgesproken spanning aan over. 

Lara Dijkstra (25), Leusden

Teleurstelling uitspreken

De waaromvraag stellen leidt al gauw tot ruzie; het klinkt en voelt als een aanval. Je eigen teleurstelling uitspreken, hoe lastig ook, doet recht aan de vriendschap. Dan kan haar beslissing de hare blijven, maar hebben jullie gevoelens eveneens bestaansrecht. Daar zou jullie vriendschap tegen bestand moeten zijn. Zo niet, dan weet je dát ook weer. 

Fenena Stam (54), Enschede

Vraag het subtiel

U zou eens kunnen vragen hoe de dag van de bruiloft eruit gaat zien. Wellicht wil het bruidspaar de ceremonie bewust klein en intiem houden. Door het over deze boeg te gooien, komt u waarschijnlijk een hoop te weten zonder beschuldigend of teleurgesteld over te komen. 

Marloes Veerkamp (29), Utrecht

Gewoon genieten

Het is inderdaad de beslissing van het bruidspaar. Als bruidspaar moet je soms lastige keuzen maken, waarbij het onvermijdelijk is mensen teleur te stellen. De lijst met vrienden is vaak langer dan de capaciteit van een locatie. Het bruidspaar heeft je vriendschap op waarde geschat, en die waarde komt niet overeen met de waarde die jij eraan hecht. Je kunt ernaar vragen, maar het antwoord zal je niet tevreden kunnen stellen. Mijn advies: niet naar vragen. Probeer te genieten van het feest. 

Laurens-Jan Portegies (34), Den Haag

Kettingreactie

Zelf trouw ik komend najaar en het wie-komt-wanneer heeft ons best wat hoofdbrekens gekost. Het uitnodigen van een bepaalde groep mensen betekent vaak een soort kettingreactie van het uitnodigen van andere mensen, van toch-ook-wel-goedevrienden, zowel van bruid als bruidegom. Met partners. Oh, maar als díé mogen komen, dan moet die-en-die tante... (enzovoort). En vaak betekent de ceremonie bijwonen ook nog aanwezigheid bij het diner. Al met al loopt het (met name qua kosten) al snel uit de hand en is er van een kleinschalige ceremonie geen sprake meer. Waarschijnlijk is dit de reden van haar beslissing. Vraag het haar maar gewoon, want anders blijft er onbegrip over bestaan. En bedenk wel dat zij hier waarschijnlijk ook diep over heeft nagedacht en dit echt niet betekent dat ze minder om jullie geeft. 

Marloes de Vries (27), Roosendaal

Over 2 weken

Een van onze kinderen is een single moeder met een kind van 3 jaar. Omdat ze veel buitenshuis werkt, passen wij als grootouders vaak op op ons kleinkind. We hebben een sterke band met het kind opgebouwd. Wanneer onze dochter na enkele dagen terugkomt van een zakenreis reageert ons kleinkind aanvankelijk enthousiast op haar, maar vervolgens richt ze zich weer op ons. Onze dochter ervaart dit een als afwijzing en is daardoor teleurgesteld. Het voelt voor haar als een straf voor haar afwezigheid. Hoe kunnen we hier het best mee omgaan?

Man (68), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 3 december 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden