Lezersdilemma: Voelt mijn dochter zich terecht buitengesloten?

Wat zou u doen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Het dilemma

Mijn dochter heeft ruim twaalf jaar een relatie en heeft een zoontje van 4. Toen mijn kleinzoon 2 was, kwamen mijn dochter en ik erachter dat haar vriend een kind had verwekt bij een andere vrouw. We waren geschokt en verdrietig. Nu bezoekt mijn schoonzoon om de week zijn andere kind. De moeder van het kind weigert mijn dochter en haar zoontje te ontmoeten. Inmiddels is het kind ruim 2 en mijn dochter heeft meerdere pogingen ondernomen om contact te krijgen. Ze voelt zich buitengesloten en heeft het er erg moeilijk mee. Wat zou u doen?

Vrouw (65), naam bij de redactie bekend

Deal with it

Uw dochter heeft de situatie geaccepteerd. Ze is immers bij haar vriend gebleven. Natuurlijk voelt zij zich buitengesloten. Het is namelijk niet haar kind. Deal with it. Laat uw dochter zich richten op haar eigen kind. En gun het andere kind exclusieve aandacht van zijn vader.

Marjon Mennink (52), Veenendaal

Twee werelden

Uw dochter heeft ervoor gekozen haar relatie niet te beëindigen. Uw schoonzoon heeft (terecht) zijn verantwoordelijkheid genomen en een deel van de zorg voor zijn kind bij de andere vrouw op zich genomen. Beide werelden volstrekt gescheiden houden lijkt mij de beste keuze. Als uw dochter zich buitengesloten voelt, vloeit dit voort uit de keuzes die zij en haar partner de afgelopen jaren hebben gemaakt. Accepteer de consequenties van de gemaakte keuzes.

Jan van den Berg (65), Buinen

Vertrouwt ze hem nog?

Met zijn tweede kind en diens moeder vormt haar vriend een systeem waar uw dochter geen deel van uitmaakt. De sleutel ligt echter niet bij die vrouw, maar bij haar vriend. Durft zij hem nog te vertrouwen?

Kitty Wind (49), Wijk bij Duurstede

De vader kan beslissen

Uw dochter heeft niets te zoeken bij de moeder en het andere kind van haar man. Hoogstens kun je aan de vader van de kinderen vragen of het een goed idee is om de kinderen, nu en dan, met elkaar in contact te brengen omdat ze halfbroertje en -zusje zijn.

Diana van den Heerik (58), Alkmaar

Laat de kinderen genieten

Ga uit van de kinderen. Zij hebben nu goed contact met hun moeder (ieder een andere) en hun vader (dezelfde). Zij zitten niet te wachten op stressvol contact tussen hun moeders. Uw dochter heeft het erg moeilijk met deze situatie. Adviseer haar hulp te zoeken voor zichzelf en de kinderen onbekommerd te laten genieten van hun eigen ouders.

Christiene Noot (63), Vledderveen

Zijn verantwoordelijkheid

Het is van belang hoe u erachter bent gekomen. Heeft de vader het u zelf verteld? In dat geval is het mooi dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor zijn tweede kind. Uw dochter heeft niets te maken met die mevrouw en haar kind. Bent u er via via achter gekomen, dan zou ik als ik uw dochter was even nadenken of ik nog wel de partner zou willen blijven van die meneer. Niet omdat hij een tweede kindje heeft, wel omdat hij het verzweeg.

Mirjam van Erp (50), Groenlo

Over twee weken

Hoe overtuig ik mijn vriendin dat ze wordt opgelicht?

Een vriendin vertelde onlangs dat ze zich bij een organisatie heeft aangesloten waar ze leert beleggen met als doel een basisinkomen te genereren uit de opbrengsten. Zij heeft een bescheiden inkomen en geen spaargeld of andere financiële reserves. Na wat googlen ontdekte ik dat deze organisatie wordt verdacht van piramidespel en ponzifraude. Mijn vriendin heeft er ondanks mijn waarschuwingen nog steeds vertrouwen in en komt met voorgekookte antwoorden op mijn bezwaren, die ze op de cursus heeft geleerd. Dat klinkt mij frauduleus en zelfs een tikje sektarisch in de oren. Wat te doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 16 april 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.