Lezersdilemma Wat zou u doen?

Lezersdilemma: Overstappen naar een ander team?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Ik voetbal al vanaf mijn 4de met veel plezier. Afgelopen seizoen kwam ik bij een team met wat minder goede spelers en weinig teamspirit. Als een van de betere spelers vond ik het niet meer leuk. Nu kan ik overstappen naar een ander team, maar sinds de twee minst goede spelers zijn weggegaan, gaat het ineens veel beter. De coach wil graag dat ik volgend seizoen blijf om verder te bouwen aan het team. Maar bij het andere team spelen een aantal vriendjes uit de buurt. Ik twijfel om over te stappen. Wat zouden jullie doen?

Jongeman (11 jaar)

Kies voor jezelf

Het getuigt van een goed karakter dat je twijfelt of je liever bij het andere (en ik neem aan, leukere, beter spelende) team wilt spelen of bij het team blijft waar je nu bent. Als je je keuze om te blijven alleen baseert op wat de coach graag wil, maar er zelf niet echt blij van wordt, zou ik je aanraden over te stappen naar het andere team. Je moet in je leven al vaak genoeg keuzes baseren op wat het beste voor de anderen is, kies nu lekker voor jezelf. 

Amaranta de Haan (37), Rotterdam

Blijven

Uit jouw woorden maak ik op dat je het vooral belangrijk vindt dat je in een team zit dat goed speelt. Je zegt dat het nu veel beter gaat sinds er mindere spelers weg zijn gegaan. Ik zou bij dit team blijven en kijken hoe ver jouw team en jijzelf kunnen komen. Ga je naar dat andere team waarin vriendjes spelen, dan zal misschien het niveau van dat team je tegenvallen. Misschien kun je later alsnog kiezen om naar dat team te gaan. 

Martin Bruinsma (49), Haarlem

Plezier

Ik lees in jouw vraag nergens dat jij zelf in dit team wil blijven. Bij voetbal gaat het vooral om plezier, daarom zou ik naar het team met je vrienden gaan. Daarnaast lijkt het erop dat bij jouw huidige team alles om jou draait en die verantwoordelijkheid lijkt mij niet fijn. 

Oscar Burgstede (11), Holten

Overstappen

Plezier! Daar gaat het om in de (amateur-)sport. En zeker als je 11 jaar oud bent. Dus als jij graag met je vriendjes uit de buurt in een team wilt spelen, moet je dat doen. Kun je misschien ook samen naar de club fietsen. En de coach? Die vraagt iets van jou wat niet reëel is. Want als het niet lukt om de teamspirit en de prestaties te verbeteren, kun jij je daar schuldig over voelen. En waarschijnlijk voel je zelf al aan dat jij beter in dat andere team past. 

Saskia de Jongh (56), Warnsveld

Luister niet naar de trainer

Sport moet vooral leuk zijn, toch? Helemaal op jouw leeftijd. Als jij graag naar het andere team wilt omdat je vrienden daarin zitten en omdat je op zoek bent naar meer teamspirit, zou ik zeggen: doen! Het is niet aan de trainer om jou te houden voor het belang van het huidige team. Ook al is het natuurlijk wel een compliment, omdat jij blijkbaar onmisbaar bent. Kies voor jezelf en laat je niet verleiden door de trainer.

Eva van der Meulen (28), Rotterdam

Over twee weken: Hoe voorkom ik dat ons pleintje door bepaalde buren wordt bezet?

Ik woon aan een pleintje waar een tiental huizen op uitkijken. Deze huizen hebben relatief kleine tuinen. Nadat ik vorig jaar akkoord ben gegaan met het plaatsen van een loungeset voor 'af en toe gezamenlijk gebruik', zie ik nu dat het pleintje met mooi weer niet alleen door een vast groepje bewoners wordt geclaimd, maar dat men daar ook aan auto's werkt en er klust. Ik heb daar moeite mee, want daar is het pleintje mijns inziens niet voor bedoeld en daar ben ik ook niet mee akkoord gegaan. Hoe maak ik dit bespreekbaar?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 25 juni 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.