LezersdilemmaWat zou u doen?

Lezersdilemma: Mijn dochter kan niet voor zichzelf zorgen

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn 19-jarige dochter is een leuke meid met vrienden, baantjes en allerlei plannen. Maar het lukt haar niet om haar leven praktisch te organiseren. De bus halen, simpele dingen regelen, opruimen: het gebeurt niet. Ze heeft er last van, spullen raken kwijt en ze haat het om te laat te komen. Dit speelt al van jongs af aan. Haar kamer is een rotzooi, haar troep ligt door het hele huis. Ruzies, redelijke argumenten, helpen opruimen, het negeren: niks werkt. Ik vlucht geregeld de deur uit. Vrienden zeggen: ze moet uit huis. Dat gaat dit najaar gebeuren. Maar hoe gaat dit als ze voor zichzelf moet zorgen? Wat te doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Prettige verrassing

Ik heb goed nieuws voor u. Ik heb een vergelijkbare situatie gezien bij mijn zoon van 18 jaar. Hij woont sinds kort op kamers. Terwijl hij er thuis op z'n kamer een bende van maakte en moeite had 's ochtends op tijd op school te komen, gaat het nu compleet anders. Zijn kamer ziet er altijd netjes uit en op tijd uit bed komen blijkt nu opeens geen probleem. Hij kan op niemand terugvallen en dat heeft veel gedaan met zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Mijn advies is dan ook; wacht af en kijk wat er gebeurt als ze het huis uit is. Je zou wel eens prettig verrast kunnen worden. 

Mark Snijdelaar (63), Barendrecht

Zelf doen

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook moeite mee had om dingen goed te plannen en op tijd te komen voor afspraken toen ik nog bij mijn ouders woonde, maar sinds ik een jaar geleden op kamers ging besef ik beter dat ik alles zelf moet doen.

Mijn kamer is netjes, ik kom op tijd en schrijf bijna alles op in mijn agenda. Ik zou het even aankijken, op een gegeven moment heeft ze vast door dat het veel handiger is als ze een beetje overzicht heeft over alles. 

Lisanne Bakhuizen (19), Utrecht

Voordeel van de twijfel

Mijn dochter had precies hetzelfde. Ze woont nu sinds tweeënhalf jaar zelfstandig. Soms is het een zooitje daar, maar dat wordt steeds minder. In een jaar tijd kan er veel veranderen in de hersenen van een jongvolwassene. Een jaar geleden wist ze niet wat ze met haar studie Engels ging doen, nu weet ze dat ze kok wil worden en gaat ze na haar bachelor aan een mbo koksopleiding beginnen. Geef je dochter het voordeel van de twijfel en de ruimte om haar eigen leven te ordenen. Als jullie het goed hebben voorgedaan gaat ze het vanzelf nadoen, want dan is ze gewend aan een opgeruimd huis. 

Madeleine Holtzer (54), Hilversum

Geen onwil maar onmacht

Helaas is wat u beschrijft maar al te herkenbaar. Mijn man is bijna 40 en heeft dit al van jongs af aan. Ik heb lange tijd gedacht dat dit onwil was en net als u van alles geprobeerd. Maar inderdaad, niets werkt. Want het was geen onwil, maar onmacht. Toen hij de diagnose ADD kreeg viel alles op zijn plek en kwam er ruimte voor andere oplossingen. Misschien kan uw dochter eens met een therapeut of psycholoog praten over waar zij tegenaan loopt. Misschien zal u moeten helpen met het maken van die afspraak, omdat ook dat haar nu zelf niet lukt. 

Linda van der Weijden (39), Utrecht

Over twee weken (in V Zomer Magazine): Vrienden aanspreken op hun opvoedingswijze?

Een goede vriendin en haar vriend ervaren het ouderschap als zwaar omdat hun zoon van achttien maanden oud continu aandacht opeist op een vervelende manier. Tijdens een weekend met onze gezinnen is het mij opgevallen hoe hun opvoedwijze dit gedrag beïnvloedt; er zijn geen consequenties aan ongewenst gedrag. In plaats daarvan leiden ze hem af met snoep, nieuw speelgoed en (digitaal) vermaak. Onze subtiele reacties hierover wuiven ze weg, dan zeggen ze dat hun kind nu eenmaal een 'sterke eigen wil heeft'. Wat zou u doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 2 juli 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden